Vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker lijkt effectief!

Goed nieuws! Het vaccinatieprogramma tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, werkt. Het risico op gevaarlijke typen van het humaan papillomavirus (HPV) daalt sterk bij meisjes die zijn gevaccineerd. Fijn, dit soort berichten. Dan weet je tenminste waar je het voor doen! VUmC Promovenda Madelief Mollers onderzocht de effecten van het HPV-vaccin in een groep van 1800 meisjes. HPV is seksueel overdraagbaar. Een infectie met het virus kan zich op de lange termijn ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Het vaccin tegen het virus werd in 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds dat jaar krijgen alle meisjes in het jaar dat ze 13 worden een oproep. Het vaccin beschermt tegen de twee meest voorkomende types HPV. Deze types veroorzaken samen 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Uit de studie bleek dat de gevaccineerde meisjes geen langdurige infecties hadden met deze types HPV. Kortdurende infecties kwamen bij deze meisjes minder vaak voor dan bij niet-gevaccineerde meisjes. Het is nog te vroeg om te zeggen wat het effect is van het vaccin op het aantal baarmoederhalskankerpatiĆ«nten. Dat komt omdat het 10 tot 15 jaar duurt voor een HPV-infectie zich tot baarmoederhalskanker ontwikkelt. ”Maar je kunt stellen: zonder HPV-infectie, geen baarmoederhalskanker”, zegt Mollers. De promovenda noemt de uitkomsten van haar onderzoek daarom ”veelbelovend”. Mollers hoopt op 22 april op haar onderzoek te promoveren.

Lees ook:Meisjes van 12 volgend jaar ingeƫnt tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Laat je kinderen preventief vaccineren tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Baby-meisjes al inenten tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Baarmoederhalskankervaccin mogelijk te duur voor Nederland
Lees ook:Meiden van vijftien krijgen inenting minder!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>