Steeds meer Nederlandse kinderen levensgevaarlijk dik

Dik, dikker, dikst. Ik blijf het schokkend vinden kinderen te zien die zwaarder zijn dan ik ben… En ik begrijp vooral de ouders niet die daar maar ongezond eten in blijven stoppen. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer kinderen in Nederland levensgevaarlijk dik zijn. Ongeveer 18.500 kinderen tussen 2 en 18 jaar hebben nu morbide obesitas. Dat komt neer op 1 op de 180 kinderen. Dertig jaar geleden was het nog 1 op de 1250, blijkt uit onderzoek van TNO en de academische ziekenhuizen VUmc en LUMC.

Het is voor het eerst dat er zo uitgebreid onderzoek is gedaan naar morbide obesitas bij kinderen. Morbide obesitas leidt tot grote gezondheidsrisico’s. Deze kinderen hebben een hoger risico om allerlei ernstige kwalen te krijgen en op middelbare leeftijd te overlijden. Nu al heeft 56 procent van de kinderen die erg dik zijn een verhoogde bloeddruk. Ook lopen ze meer risico op problemen aan de hartvaten. Morbide obesitas komt vooral voor bij kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst of bij kinderen van laagopgeleide ouders. Zij eten vaak ongezonder.

Lees ook:Werkende moeders en huisvaders vergroten kans overgewicht kind
Lees ook:Werk jij? Dat vergroot de kans op dikke kids!
Lees ook:Kinderkleding wordt groter en groter
Lees ook:Eten voor twee? Doe maar niet!
Lees ook:Minder zout zorgt voor minder dikke kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>