Kinderen uit groep 8 pleiten voor minder verkooppunten tabak

Deze week wordt in Den Haag gestemd over het verhogen van de minimumleeftijd voor aanschaf van sigaretten van 16 naar 18 jaar. Voor de kinderen van Rookalarm gaat dat voorstel niet ver genoeg. Daarom lobbyen zij in Den Haag voor een amendement op de Tabakswet van Tweede Kamerleden Henk van Gerven van de SP en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Dat amendement moet zorgen voor het beperken van het aantal verkooppunten van tabak. Nu zijn er nog 60.000 tabaksverkooppunten. Na met veel politici te hebben gesproken, zochten de kinderen gisteravond de aandacht van alle Tweede Kamerleden via een éénmalige Tv-spot.

De kinderen besloten tot hun actie toen zij hoorden dat ook de tabaksindustrie zich met lobbyisten op grote schaal met tabakswetgeving bemoeit. Daarom spraken de kinderen met de woordvoerders volksgezondheid van de meeste politieke partijen en organiseerden ze een bijeenkomst voor leden van de Tweede Kamer. Gisteravond richtten zij zich nogmaals tot alle Kamerleden in een eenmalige reclamespot die direct na Pauw & Witteman werd uitgezonden. Volgens hen kijken namelijk alle politici naar dat programma. In de Tv-spot vragen ze politici om voor het genoemde amendement te stemmen en om hun oproep te bekijken. Of het lobbyen van de kinderen succes heeft, blijkt komende donderdag, als over het amendement wordt gestemd. Zelf zijn zij hoopvol. Daan (12): “Het is de taak van de politiek om mensen te beschermen, dus ik denk dat ze wel gaan kiezen wat het beste is.”

De kinderen vragen de Kamerleden in hun oproep hen te beschermen tegen zichzelf als ze in de puberteit komen. In die verwarrende tijd maken zij onverstandige keuzes. Roken is daar vaak één van, maar aan die keuze zitten ze vaak de rest van hun leven vast. Daarom willen de kinderen dat de prijs van tabak verder wordt verhoogd en het aantal verkooppunten wordt teruggebracht, zodat zij niet meer op iedere straathoek met sigaretten worden geconfronteerd. Het amendement van Van Gerven en Dik-Faber wil precies dat laatste bereiken.

De verhoging van de leeftijdgrens naar 18 jaar, zal volgens critici weinig opleveren. Wanda de Kanter van Stichting Rookpreventie Jeugd, en tevens longarts: ” De slagingskans van een minderjarige die nu sigaretten probeert te kopen is 90% en dat zal waarschijnlijk weinig veranderen met de verhoging van de leeftijd naar 18 jaar. Op de meer dan 60.000 verkooppunten in Nederland is maar een handjevol controleurs, dus het is niet te handhaven. Zelfs de tabaksindustrie is vóór deze leeftijdsverhoging, dus je kan op je klompen aanvoelen dat we van deze maatregel geen wonderen moeten verwachten. Pas als we het aantal verkooppunten drastisch beperken, heeft zo’n leeftijdsgrens echt zin, want pas dan is het ook te handhaven.”

De oproep van de kinderen is in zijn geheel te zien op www.rookalarm.nl. Daar zijn ook video’s van hun eerdere acties te vinden.

Lees ook:Supertrash in mei ook voor kinderen op de markt!
Lees ook:Haal je kind bijtijds uit de buggy
Lees ook:Frankrijk maakt korte metten met kinder Missverkiezingen
Lees ook:Onze kinderen bewegen te weinig, drinken teveel en roken
Lees ook:TMF op vingers getikt door Onderwijsbond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>