Ruim 40.000 kinderen gecontroleerd tijdens Landelijke Hoofdluismeting

Hoofdluis is een lastig probleem, niet alleen voor ouders en kinderen, maar vooral ook voor scholen. Maar liefst 97% van de Nederlandse basisscholen hanteert dan ook een hoofdluisprotocol.1 Hoofdluis wordt relatief vaker geconstateerd na schoolvakanties. Hoe groot het probleem precies is, is moeilijk te zeggen. Om toch een indicatie te kunnen geven van het aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland initieerde Prioderm dit jaar de Landelijke Hoofdluismeting. Alle basisscholen van Nederland zijn opgeroepen om hun leerlingen direct na de grote schoolvakantie goed te controleren op hoofdluis en het resultaat door te geven. Scholen uit alle regio’s deden mee. In totaal is het resultaat van 45.858 gecontroleerde kinderen doorgegeven. Bij 1,5% van de gecontroleerde leerlingen zijn hoofdluizen en/of neten aangetroffen. Dit is ruim vijf keer meer dan het resultaat van een meting van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis na de voorjaarsvakantie in 2010. Toen werd bij 0,26% van de gecontroleerde leerlingen hoofdluizen en/of neten aangetroffen.Mogelijk door beperkte controle op hoofdluis tijdens de vakantieperiode is al jaren na schoolvakanties een piek te zien in het aantal hoofdluisbesmettingen. Met name na de lange zomervakantie is een toename te zien, zo constateerde Prioderm ook dit jaar weer. Bij beperkte controle wordt hoofdluis vaak te laat opgemerkt en verspreidt het zich sneller. Het verschil in uitkomst van de metingen in 2010 en 2013 zou dan ook verklaard kunnen worden door het feit dat de zomervakantie een langere periode is waarin minder gecontroleerd wordt dan de voorjaarsvakantie. Ondanks dat de kans op een hoofdluisbesmetting groter is bij jonge kinderen werd bij de meting van dit jaar meer hoofdluis en neten geconstateerd bij kinderen uit de bovenbouw.

Scholen kunnen niet zonder hulp van ouders

De meeste scholen controleren standaard na een schoolvakantie, maar voor slechts 4% van de basisscholen is het praktisch haalbaar om leerlingen wekelijks te controleren op hoofdluis1, wat eigenlijk wel nodig is voor een goed hoofdluisbeleid.2 Het merendeel van de scholen vraagt ouders dan ook actief om thuis ook regelmatig te controleren. Desondanks treft maar 21% van de ouders voldoende maatregelen, aldus de scholen.1 “Het is écht belangrijk dat alle ouders ook thuis goed controleren, zodat wij, luizenmoeders, op school niet meer nodig hoeven te zijn”, aldus Heleen en Jolanda, luizenmoeders op CBS De Hoeksteen Zeist.

Luizenradar.nl geeft actuele hoofdluisinformatie

Hoofdluis is erg besmettelijk en moet dan ook snel behandeld worden. Bij een hoofdluisbesmetting is het raadzaam om de omgeving in te lichten, zoals de school en ouders van vriendjes en vriendinnetjes in de buurt. Andere ouders kunnen dan eventueel direct maatregelen nemen, zoals een extra controle. Op deze manier hoeft een besmetting niet te leiden tot een uitbraak. Op de website Luizenradar.nl kunnen ouders (anoniem) een melding maken van een hoofdluisbesmetting, zodat andere ouders in de buurt gewaarschuwd kunnen worden. Luizenradar geeft per postcodegebied een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen. Op de website kunnen ouders en scholen ook terecht voor handige tips om hoofdluis te voorkomen en behandelen, zoals kaminstructies. De resultaten van de Landelijke Hoofdluismeting 2013 zijn ook (anoniem) verwerkt op Luizenradar.nl

1. Prioderm (Meda Pharma B.V.) vroeg in januari 2013 ruim 70 Nederlandse basisscholen naar hun hoofdluisbeleid.
2. RIVM

Lees ook:Aandacht voor hoofdluisprobleem: vijfde Landelijke Hoofdluisdag
Lees ook:Veel hoofdluis na vakantie: 88% van alle scholen controleert
Lees ook:Hoofdluis veelvoorkomend probleem op scholen
Lees ook:Niet wachten op krabben
Lees ook:Luizen-risico-gebieden in kaart gebracht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ruim 40.000 kinderen gecontroleerd tijdens Landelijke Hoofdluismeting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>