Kinderen vragen supermarkten te stoppen met verkoop sigaretten

Meer dan de helft van de Nederlandse kinderen tot 13 jaar kent sigaretten(merken) van de supermarkt, zo blijkt uit een onderzoek van Rookalarm. Door de grote zichtbaarheid van tabak in winkels zien kinderen roken zelfs als iets heel normaals. Absurd natuurlijk, want we weten allemaal dat het hartstikke slecht is! We leven in 2013, niet meer in 1950. Dat kinderen er zo over denken, heeft een nadelig gevolg. Het verhoogt namelijk de kans dat ze beginnen met roken.Tijdens ´Het Grote Groep 8 Rookonderzoek´ door Rookalarm kwam er naar voren dat de meeste kinderen tot 13 jaar (96%) nooit gerookt heeft en dit ook nooit wil gaan doen. Toch kent zo´n 60 procent van de deelnemers één of meerdere merken bij naam. Marlboro en Camel zijn hierbij het meest genoemd. Op de vraag waar zij deze merken dan van kennen, gaf 54 procent van de kinderen aan de sigarettenmerken te kennen van de supermarkt. Tenslotte kent 37 procent van de kinderen het door mensen uit de omgeving. Dit onderzoek is een initiatief van Stichting Rookpreventie Jeugd.

Hoewel de medewerkers van supermarkten zeggen dat zij geen tabakswaren verkopen aan kinderen onder de 16 jaar, blijkt dit in de praktijk niet altijd het geval. Kinderen vragen dan ook massaal aan supermarkten te stoppen met het verkopen van sigaretten.

Lees ook:Sigaretten moeten buiten zicht kinderen blijven
Lees ook:Roken een stuk minder stoer als populaire kids het niet doen
Lees ook:Aantal jongeren dat rookt daalt gestaag
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nog slechter dan altijd al werd gedacht
Lees ook:Roken ook verboden op schoolpleinen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>