Wat als uw kind de diagnose autisme krijgt?

Ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking heeft een stoornis uit het autismespectrum. Autisme is tot 90% erfelijk bepaald en wordt vaak al vóór het derde levensjaar herkend. Wat is de reactie van ouders op de diagnose bij hun kind? Psycholoog Lydia van Wersch bij Fonds Psychische Gezondheid geeft uitleg. En Aaltje van Zweden, ouder van een kind met autisme, geeft tips. Van Wersch: “De kenmerken van de ontwikkelingsstoornis autisme zijn onder te verdelen in problemen met sociale omgang, flexibiliteit en communicatie. Mensen met autisme kunnen helemaal opgaan in details, maar verschillende informatiedelen integreren tot een geheel vinden ze moeilijk. Dit maakt het lastig om overzicht te houden in de wereld waarin wij leven.”“Ouders kunnen door een scala aan emoties gaan wanneer zij te horen krijgen dat hun kind gediagnostiseerd is met autisme. Zo kunnen ze tijdelijk opluchting ervaren wanneer de zorgen over hun kind steeds niet serieus zijn genomen, of wanneer het krijgen van de diagnose lang heeft geduurd. Ook kan er sprake zijn van verdriet en angst voor de toekomst, omdat ouders de verwachtingen die zij voor hun kind hadden, mogelijk moeten herzien”.

Fonds Psychische Gezondheid interviewde Aaltje van Zweden, de vrouw van Jaap van Zweden en moeder van een zoon met autisme. Volgens haar is het allerbelangrijkste dat je met elkaar blijft praten. Aaltje: “Als een van je kinderen autisme heeft, is dat voor de rest van het gezin een zware last. Maar besef dat je een deel van een groter geheel bent. Door veel met elkaar te praten, zijn we een hecht gezin geworden. En dat gun ik iedereen, want daar put ik mijn kracht uit. Mijn gezin is mijn leven.”

Download gratis het openhartige interview met Aaltje over de kracht van hun gezin, samen met de acht adviezen van Aaltje: speciaal voor ouders van kinderen met autisme. Of download de gratis brochure over autisme. Alllemaal te vinden op www.psychischegezondheid.nl/autisme.

Over Fonds Psychische Gezondheid
Fonds Psychische Gezondheid is een goed doel dat zich inzet voor mensen met psychische problemen. Naast het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek en projecten in de zorg, geven wij voorlichting, onder meer over autisme.

Lees ook:Shizofrene moeders grote kans op autistische kinderen
Lees ook:Voor geboorte al defect bij autistische kinderen
Lees ook:Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap open
Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker ADHD en verslavingen
Lees ook:Kijk uit dat je kinderen niet aan keuzestress lijden…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>