Kinderen uit lagere milieus hebben hogere bloeddruk

Bizar: Jonge kinderen uit lage sociaaleconomische milieus hebben tot twee keer vaker te kampen met hoge bloeddruk, zo lees ik op Nu.nl. Ouders uit deze groepen hebben vaak een lager opleidingsniveau en financiĆ«le status. In beide gevallen geldt hoe lager de status hoe groter de kans op een te hoge bloeddruk bij jonge kinderen, zo blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc onderzoek). Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in Hypertension, het tijdschrift van de American Heart Association. Het komt er dus gewoon op neer dat je ongezonder bent en wordt als je uit een lager milieu komt….Volgens de onderzoekers kan het verklaard worden uit het feit dat kinderen uit lagere sociaaleconomische milieus een lager geboortegewicht hebben, korter borstvoeding krijgen en een grotere lichaamsomvang hebben.
Ouderen uit een lage sociaaleconomische groep hebben een verhoogde kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. De risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een te hoge bloeddruk kunnen echter al op de kinderleeftijd ontstaan. Uit VUmc-onderzoek onder meer dan 3000 Amsterdamse kleuters die meedoen aan de ABCD-studie, blijkt het verband tussen bloeddruk en sociaaleconomische groep bij kinderen van 5-6 jaar. Kinderen van laagopgeleide ouders blijken een hogere bloeddruk te hebben en zelfs twee keer vaker een te hoge bloeddruk. Ook als ouders financieel moeilijk rond kunnen komen hebben de kinderen vaker een te hoge bloeddruk. Zo wordt al op heel jong leeftijd de basis gelegd voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd. Mogelijk kan vroeg(er) ingrijpen en bijsturen bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatzieken later.

Lees ook:Dikke kinderen hebben risicofactoren voor hart-en vaatziekten
Lees ook:Dikke kinderen nog ongezonder dan al gedacht
Lees ook:Teveel hygiƫne bij een kind kan hartschade veroorzaken
Lees ook:Cholesterolverlagers voor achtjarige kinderen
Lees ook:Het belang van vitamine D voor kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>