Einde tijdperk gaatjes in tanden en kiezen

Gaatjes in de tanden kunnen tot het verleden behoren dankzij een uitvinding van Japanse wetenschappers. En dat is goed nieuws voor onze kinderen. Tanden krijgen een flinterdun laagje materiaal, gemaakt van hydroxyapatiet dat ook in tandemail zit. ”We hopen zo tanden te beschermen of beschadigde tanden te repareren”, zo professor Shigeki Hontsu van de Kinki universiteit in Japan. Wetenschappers kunnen een laagje maken van slechts 0,004 millimeter dun. Dat kan door met lasers stukjes hydroxyapatiet af te snijden. Deze stukjes worden daarna gekristalliseerd en kunnen op tanden worden geplakt. Enige probleem is dat het wel een dag duurt om het dunne laagje vast te maken op de tanden.
”Zodra het op de tanden is geplakt, zie je er niets meer van. Zelfs onder een lamp is het amper te zien”, zegt professor Hontsu. In het laagje zitten wel enkele kleine gaatjes om lucht en vocht te laten ontsnappen, om bobbels onder het laagje te voorkomen. De laagjes zijn nu doorzichtig, maar het is ook mogelijk om ze wit te maken om het gebit witter te laten lijken. De uitvinding is nog niet te koop. Het duurt nog minstens 5 jaar voordat het laagje gebruikt kan worden bij tandbehandelingen. Maar het is wel over 3 jaar te gebruiken voor cosmetische toepassingen, aldus de professor over de vondst waar octrooi op is aangevraagd.

Bron: nu.nl

Lees ook:Ouders, poets de tandjes van de kids eens beter!
Lees ook:Tandbeschermd snoep werkt echt!
Lees ook:Het is slecht gesteld met de tanden van kinderen
Lees ook:Gaatjes in oren van kleine kinderen schieten mishandeling
Lees ook:41% van alle vijfjarigen heeft gaatjes in het melkgebit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>