Pesten maakt dat kinderen sneller ouder worden

De fysieke en emotionele schade van pesten en geweld gaat mogelijk nog dieper dan gedacht werd, lees ik zojuist op nu.nl. Dat vind ik weer heftig om te lezen omdat je weet dat er zo weinig tegen te doen valt. Kinderen  kunnen zo hard zijn!! Uit nieuw onderzoek blijkt nu zelfs dat het genetisch materiaal van gepeste kinderen schade vertoont die normaal optreedt bij het ouder worden.De onderzoekers bekeken DNA-monsters van tweelingen op 5- en 10-jarige leeftijd. Ook werden de moeders geïnterviewd toen hun kinderen 5, 7 en 10 jaar waren. Om te zien wat de invloed van geweld op het verouderingsproces is, keken ze naar de telomeren. Dit zijn de beschermkapjes van het DNA, vergelijkbaar met de plastic uiteinden van schoenveters.Telomeren worden naar verloop van tijd korter. Hun lengte lijkt een indicatie te zijn voor de snelheid waarmee je lichaam veroudert. De lengte van de telomeren werd vergeleken met drie soorten geweld: huiselijk geweld tussen moeder en partner, vaak gepest worden en fysieke mishandeling door een volwassene. De telomeren van kinderen die bloot hadden gestaan aan geweld, bleken in versneld tempo korter te worden tussen hun 5e en 10e. Kinderen die te maken hadden met verschillende vormen van geweld, bleken het snelst te verouderen. “Kinderen die op jonge leeftijd al te maken hebben met extreem geweld, hebben een biologische leeftijd die veel ouder is dan bij andere kinderen”, schrijft Idan Shalev in Molecular Psychiatry. Of dit proces omkeerbaar is, is nog niet duidelijk. De onderzoekers willen de kinderen gedurende lagere tijd blijven volgen, om te zien hoe het later in hun leven met ze zal gaan.

Lees ook:Veel kinderen houdt je langer jong
Lees ook:Studiebollen hebben meer kans op lang leven
Lees ook:Slecht slapende kinderen hebben grotere kans dik te worden
Lees ook:Geef baby met groeiachterstand niet teveel eten
Lees ook:Hoe ouder de papa, hoe ouder het kind wordt

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Pesten maakt dat kinderen sneller ouder worden

  1. Linda van Doorn

    Toch heb ik het idee dat nu er steeds meer aandacht voor pesten komt, er toch een ommekeer in gang is gezet. Het zal in eerste instantie bij de ouders vandaan moeten komen. Als die het belang ervan inzien en hun kinderen dit bijbrengen, moet het toch kunnen verminderen????!!!!!

      /   Reply  / 
  2. Artikel plaatsen

    Ik denk dat het beter verwoord kan worden als: “Tegenslagen maken de mens ouder.”

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>