Bij een zwangerschap boven de 35 neemt kans op autisme toe

Kinderen van moeders die 35 jaar of ouder zijn bij de geboorte hebben een 30 procent grotere kans op autisme. Moeders jonger dan 20 zetten het minst vaak een autistisch kind op de wereld, zo stellen onderzoekers van het Karolinska Institutet in Stockholm en het King’s College London. Nou denk ik niet dat we er naar moeten streven maar zoveel mogelijk onder de 20 zwanger te worden (dat is wel heel jong), maar het bewijst ook wel weer dat ouder zwanger worden echt niet het best is… Onderzoekers hebben verschillende onderzoeken naar het verband tussen autisme en de leeftijd van de moeder geanalyseerd. Het onderzoek omvatte in totaal ruim 25.000 kinderen met autisme en 8,6 miljoen ‘controlekinderen’. De onderzoekers vergeleken de kans op autisme bij kinderen met moeders in verschillende leeftijdsgroepen. Het verband tussen een hoger risico op autisme bij een toenemende leeftijd van de moeder gold sterker voor jongens en kinderen die de afgelopen jaren de diagnose autisme kregen.

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende mogelijke oorzaken. De genen kunnen bijvoorbeeld veranderen met het ouder worden van de moeder, maar ook langere blootstelling aan gifstoffen kan een rol spelen. “Hoewel we nog niet weten wel mechanisme eraan ten grondslag ligt, zijn we zeker dat een oudere moeder meer risico loopt op een kind met autisme”, besluit onderzoeker Sven Sandin.

Lees ook:Tienermoeders hebben grotere kans op autistisch kind
Lees ook:Zorg dat je geen koorts of griep krijgt als je zwanger bent
Lees ook:Vrouwen met overgewicht hebben verhoogde kans op ADHD-kind
Lees ook:Hoe ouder de mama, hoe dikker de baby bij geboorte
Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker ADHD en verslavingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>