Waterpokken doen het niet zo goed in het zonnetje

UV-stralen houden de verspreiding van de waterpokken tegen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Zet je kindje dus vooral in het zonnetje, mocht de uitbraak zich voortdoen. Die ontdekking verklaart niet alleen waarom mensen in zonnigere klimaten minder kans hebben op de ziekte, maar kan ook leiden tot het vinden van nieuwe behandelingen om de verspreiding van de veelvoorkomende kinderziekte te voorkomen. Het was viroloog Phil Rice van de University of London die vaststelde dat de waterpokken minder voorkomen in tropische gebieden dan op plaatsen met een gematigd klimaat. Waterpokken: verschrikkelijk! Mijn beste vriendin kreeg ze op latere leeftijd: ook geen pretje. En mijn zoontje met kerst… Wat een timing! Phil Rice bestudeerde de resultaten van 25 studies uit de hele wereld en combineerde het aantal gevallen van waterpokken met klimatologische gegevens. Nadat hij andere factoren uitgesloten had, kwam hij tot de vaststelling dat alleen de UV-straling de patronen in elk bestudeerd land kon verklaren. “Hiervoor had nog niemand de UV-stralen als een factor beschouwd, maar uit de klimatologische gegevens werd het al snel duidelijk dat er een correlatie is tussen de breedtegraad van een land en de aanwezigheid van het virus”, aldus Rice. Eerder was al gebleken dat UV-stralen bepaalde virussen kunnen uitschakelen op de huid, alvorens het kan overbracht worden op een andere persoon. Volgens Rice is dat ook het geval bij het varicella zostervirus, dat verantwoordelijk is voor de waterpokken en gordelroos.

De bevindingen verklaren niet alleen waarom de waterpokken in warmere landen minder voorkomen, maar ook waarom er in onze gebieden een viruspiek is in de winter en lente. Dat zijn namelijk de donkere maanden, waarin onze huid veel minder blootgesteld wordt aan UV-stralen.
Professor Judy Breuer van het University College London twijfelt echter aan de bevindingen van de viroloog, al ontkent ze de invloed van de UV-stralen niet. “Maar naast de UV-straling kunnen ook heel wat andere factoren een invloed hebben op de verspreiding van het virus. Ik denk bijvoorbeeld aan de warmte, vochtigheid en sociale factoren, zoals overbevolking. Het is goed mogelijk dat de UV-stralen een invloed hebben, maar we weten niet in welke mate dat gebeurt”, besluit Breuer.

Bron: HLN

Lees ook:Kindertrauma’s trigger voor schizofrenie
Lees ook:Ouders bepalen hoe het figuur van een kind eruit ziet
Lees ook:Door de wintertijd bewegen kinderen minder
Lees ook:Op dieet tijdens zwangerschap vergroot kans op diabeteskind
Lees ook:Daarom moet je je kinderen mee laten koken…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>