Sticker als beloning bij goed eten helpt kinderen

Uit een studie blijkt dat kinderen die een kleine beloning, zoals een sticker, krijgen voor goed eten meer geneigd zijn om hun bord leeg te eten. Het aanmoedigen met woorden helpt dan weer niet, want die lofbetuigingen lijken onoprecht. Oké. Nou bij ons is het heel anders gegaan. Alles is vanaf het begin voorgeschoteld en niets eten was geen optie. De kinderen moesten van ons ALTIJD iets eten, drie of vijf happen, en daarna was het klaar. En nu? Nu zijn het kinderen die eigenlijk alles lusten. Ze hebben misschien 2-3 etenswaren die ze echt niet lekker vinden, maar dat lijkt mij normaal. Ik kan het iedereen aanraden: ik lust dit niet tot verboden woorden in huis verklaren.Maar dat een sticker ook werkt, is de conclusie van een groep wetenschappers na een experiment met 173 families, die in twee groepen werden verdeeld. De ene groep beloonde hun kinderen met stickers, terwijl de andere hun kroost gewoon verbaal aanmoedigde. Gedurende twaalf dagen lieten de ouders hun kinderen proeven van de groente waar ze niet van hielden, zoals wortels, selder en kool. Al snel bleek dat de drie- en vierjarigen die een sticker kregen als ze een hapje aten van de ‘vieze’ groenten, meer geneigd waren om er meer van te eten.
Niet alleen verdubbelde hun opname van 5 tot 10 gram, maar de kinderen gaven ook aan dat ze de groenten steeds lekkerder vonden. Bovendien lijkt die verandering in stand te blijven, want ook drie maanden later aten ze nog steeds van de groenten die ze vroeger haatten.
Aan de andere kant gaven bemoedigende woorden zoals ‘super, je bent een echte groenteproever’ niet hetzelfde resultaat. Dat resultaat bevestigt eerdere onderzoeken, waaruit bleek dat kinderen dwingen om groenten te eten een averechts effect heeft. “We raden ouders dan ook om kleine, non-food beloningen te geven als kinderen groenten eten, zelfs al gaat het maar om een kleine hap. Langzamerhand zullen ze dan wel meer groenten eten”, besluit onderzoeksleidster Jane Wardle.

Bron: HLN

Lees ook:Baby’s met de handen laten eten voorkomt overgewicht
Lees ook:Koop je kids gerust om als ze geen groenten willen eten
Lees ook:Jarenlang dragen van lui-oog sticker waanzin
Lees ook:Van hamburgers kunnen kinderen astma krijgen
Lees ook:Gratis schoolfruit werkt en is goed voor gezondheid kids

1 Reacties // Reageer

One thought on “Sticker als beloning bij goed eten helpt kinderen

  1. marjolein

    Leuk om te lezen dat ook echt is onderzocht dat het plakken van stickers positief en stimulerend werkt! Wij hebben het ook vaak zo gedaan tijdens de avondmaaltijden. En het klopt helemaal!

    Wat ook heel goed werkt bij het eten van internationale gerechten, is het vertellen van leuke verhalen en weetjes over het land van het gerecht op tafel. Maak je bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse Bobotie, zorg dat de maaltijd in het teken staat van Zuid-Afrika. Pak de atlas erbij en vertel je kinderen bijvoorbeeld over de Big Five, of kaap de Goede Hoop, of nelson mandela die wel 20 jaar gevangen zat, maar later de baas werd van het land. Of vertel een paar grappige Afrikaanse woordjes (een trampoline is een wipmat)Enz. Door het vertellen van weetjes over landen, cukturen en eetgewoonten heb je de aandacht van je kinderen en zijn ze echt eerder geneidgd te proeven en te eten.

    Ik heb er zelfs een boek over geschreven genaamd Wereldters. Over kinderen en het eten van wereldse gerechten. En hoe het dan ook nog eens gezellig blijft aan tafel. Voor kids van 4 – 12 jaar én hun ouders. Het is een boek vol leuke weetjes en vrolijke foto’s over tien wereldlanden. Met los bijgesloten een receptenschrift EN … twee paspoortjes met een STICKERvel. Als kinderen goed hun Zuid-Afrikaanse bobotie hebben gegeten, mogen ze een (Zuid-afrikaanse) sticker plakken in hun eigen paspoortje. Het boek is net uit en verkrijgbaar bij iedere boekhandel, webshop, bijenkorf enz. Ik ben ervan overtuigd dat Wereldeters ouders een handvat kan geven als het gaat om de avondmaaltijd (en er zitten super gave stickers bij!!!!). Kijk gerust op mijn website.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>