600.000 kinderen gered door vitamine A

Het geven van een vitamine A supplement aan jonge kinderen in ontwikkelingslanden kan 600.000 kinderlevens redden, zo zeggen deskundigen. Hoe simpel kan dat dus zijn…. Geef die kids dat dan! Britse en Pakistaanse wetenschappers vergeleken data van 43 studies onder in totaal 200.000 kinderen en ontdekten dat het sterftecijfer met 24 procent afnam wanneer kinderen onder de vijf in ontwikkelingslanden extra vitamine A kregen. De onderzoekers geven aan dat niet alleen het sterftecijfer zal dalen bij suppletie, maar ook het aantal gevallen van mazelen en diarree. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal. Laten we hopen dat er heel snel iets mee gedaan wordt. 600.000 kinderen… Dat zijn er heel, heel veel! De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er wereldwijd zo’n 190 miljoen kinderen onder de vijf zijn met een tekort aan vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor het zicht en het immuunsysteem. De vitamine zit van nature in voedingsmiddelen als kaas, ei, lever en vette vis. Hoewel er wereldwijd veel moeite wordt gedaan om vitaminetekorten in derdewereldlanden tegen te gaan, bereiken de hulpprogramma’s helaas niet alle kinderen die er voordeel van zouden kunnen hebben. Op dit moment worden er twee keer per jaar in zo’n zestig landen voedingssupplementen verspreid.
De wetenschappers, van Oxford University en Aga Khan University, zeggen dat de effectiviteit van vitamine A suppletie zo duidelijk is aangetoond dat de politiek zich hard moet maken om ervoor te zorgen dat de capsules voor alle arme kinderen beschikbaar komen.
De bestudeerde onderzoeken omvatten studies onder kinderen van zes maanden tot vijf jaar en vergeleken ziekte- en sterftecijfers tussen kinderen die extra vitamine A kregen en hen die geen suppletie kregen. Zoals gezegd ontdekten ze dat het sterftecijfer met 24 procent afnam bij suppletie. Op een aantal van 190 miljoen kinderen met een tekort aan vitamine A zou suppletie van deze vitamine volgens de wetenschappers leiden tot 600.000 kinderlevens die niet verloren gaan. De onderzoeksresultaten komen in een periode waarin er ook kritiek geuit werd op de vitamine A programma’s in derdewereldlanden. Bij kinderen die geen tekort hebben en wel suppletie krijgen, zouden de risico’s op luchtweginfecties stijgen.

Lees ook:Kinderen krijgen veel te weinig vitamine D binnen
Lees ook:Het belang van vitamine D voor kinderen
Lees ook:Tien minuten zon per dag of vette vis
Lees ook:Eet vitamine D en voorkom een keizersnede!
Lees ook:Zwanger? Zorg voor een gezond gewicht en voldoende vitamine D

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>