Babyvoeding: vers of uit een potje? Weet jij het nog?

Televisieprogramma Radar besteedde in de uitzending van maandag 14 maart 2011 aandacht aan de voedingswaarden van babyvoeding. Radar meldde dat de potjes en papjes minder gezond zijn, omdat zij veel suiker zouden bevatten. Het Voedingscentrum wil benadrukken dat deze voorverpakte producten niet per se ongezond zijn, maar dat het ‘met de pot mee-eten’ méér voordelen biedt. Ik ben er heel erg stellig in: iets wat uit een potje komt kan gewoonweg niet zo gezond zijn als iets wat je helemaal zelf maakt. Ik ben niet tegen potjes hoor, begrijp me goed, maar ik denk dat je, waar je het kunt, toch echt zoveel mogelijk zelf moet koken! Lekker vers en gezond!!!In de reportage werd nadruk gelegd op de hoeveelheid (natuurlijke) suikers die in deze hapjes zitten. Dit verschilt echter per product, zo bevat een fruithapje zonder toegevoegde suiker evenveel suiker als vers geprakt fruit. Om verwarring bij ouders te voorkomen, geeft het Voedingscentrum aan dat ouders het best de Schijf van Vijf en de keuzetabel kunnen aanhouden.
De keuzetabel laat zien welke producten de voorkeur hebben en welke een uitzondering zijn. Kinderen vanaf 1 jaar eten bij voorkeur magere yoghurt, halfvolle yoghurt is een goede middenweg, maar vruchtenyoghurt waarin toegevoegd suiker zit, is een uitzonderingsproduct. Voeding uit een potje hoeft hiermee niet vermeden te worden. Het levert alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, maar moet vooral gebruikt worden speciale situaties. Je kunt ze af en toe gebruiken, als dat handig is. Bijvoorbeeld wanneer je weinig tijd hebt, op vakantie bent, of wanneer de ouders uit eten gaan. De voorkeur gaat echter altijd uit naar onbewerkte producten en met het gezin mee-eten. Zelf koken biedt namelijk meer voordelen dan een kant-en-klaar product. In een potje zijn alle smaken gemengd. Zo went je kind niet aan ‘losse’ smaken op zijn bordje en de smaken die horen bij jouw kookstijl. Wanneer je kind dezelfde producten eet op dezelfde eetmomenten als de rest van het gezin, leert hij meteen goede eetgewoonten aan en eet hij later makkelijker met de pot mee. Zie voor de uitzending en meer achtergrondondinformatie de site van Tros Radar.

Bron: Food Holland

Lees ook:Nederlandse ouders houden veel rekening met smaak kind
Lees ook:Laat je kids suikervrij snoepen!
Lees ook:Babyvoeding vetter dan hamburger van McDonalds
Lees ook:Kookboek voor jou, mij én de kids!
Lees ook:Slimpie distantieert zich van ‘reclame’ in Oh Oh Cherso

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>