Kinderen beleven gesprekken over roken anders dan ouders

Uit onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van STIVORO, blijkt dat 80 procent van de ouders aangeeft wel eens met hun kind over (niet gaan) roken gesproken te hebben. 91 Procent van deze ouders praat minimaal 1 keer per 12 maanden met hun kind. Terwijl uit onderzoek onder jongeren, eveneens uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat 35 procent van 10 tot en met 16 jarigen beweert het afgelopen jaar nooit een dergelijk gesprek te hebben gehad. Nou, ik praat er heel, heel vaak over met mijn kinderen. Dat hebben ze niet altijd door, maar juist het onopgemerkte spreken over roken heeft effect, denk ik. Zo zeg ik steevast als ik een ouder in de auto zie roken met de kinderen achterin dat dat bijna misdadig is. En mijn kids (6 en 9) weten ook heel goed dat je van roken dood kunt gaan. Verder weten ze dat ik het enorm vind stinken, dat het veel geld kost en dat het er dom uitziet. Inmiddels hebben ze die mening volledig overgenomen, zodat mijn zin ‘Als jullie later ooit gaan roken hebben jullie een heel groot probleem met mij’ wordt beantwoord met ‘TUURLIJK GAAN WIJ NIET ROKEN!!! Dat is VIES en je gaat er dood van!’ Misschien komt het doordat mijn zoontje astma heeft, maar ik ben er dus heel fel op. En ik geloof niet dat ik er het averechtse mee bereik. Ze groeien op in een omgeving waarin niet gerookt wordt, ze weten niet beter dan dat papa en mama er van gruwelen, dus nemen ze dat gewoon over. Lees op De Telegraaf een artikel over het onderzoek van Stivoro, waaruit is gebleken dat kinderen en ouders langs elkaar heen praten.

Lees ook:Aantal jongeren dat rookt daalt gestaag
Lees ook:Veel te veel kinderen roken mee met ouders
Lees ook:Kinderen en de dood
Lees ook:Jongeren positief over niet roken in de horeca
Lees ook:Sigaretten moeten buiten zicht kinderen blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>