Nederlanders enten kinderen niet goed genoeg in tegen mazelen (schande)

In Nederland laten te weinig ouders hun kind twee keer inenten tegen mazelen. Daardoor is een uitbraak van de ziekte niet uitgesloten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ik kanme daar echt ontzettend kwaad om maken. Als die prikken nou worden aangeboden door mensen die weten dat dat echt in het belang van de volksgezondheid is…waarom haal je zo’n prik dan niet gewoon? Ik vind bijvoorbeeld ook dat ze kinderen die niet worden ingeënt moeten weigeren op kinderdagverblijven of scholen. Als ik ergens met mijn paard naartoe wil, moet ik ook zijn inentingenboekje meenemen. Om mazelen wereldwijd uit te roeien is het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noodzakelijk dat minstens 95 procent van de kinderen volledig wordt gevaccineerd. Zij krijgen in Nederland twee keer een gecombineerd vaccin tegen de bof, mazelen en rode hond (bmr), als baby en op 9-jarige leeftijd. Bij zuigelingen wordt de ondergrens van de WHO wel gehaald, maar bij de tweede ronde is de opkomst lager dan de vereiste 95 procent, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. De bmr-prik maakt sinds 1987 deel uit van het rijksvaccinatieprogramma. Deelname is vrijwillig.
Volwassenen die voor 1970 zijn geboren, zijn in meerderheid beschermd tegen mazelen omdat zij de ziekte als kind hebben gehad. Mazelen is een van de bekendste kinderziektes. Het is een zeer besmettelijke virusinfectie die gepaard gaat met hoge koorts, griepachtige verschijnselen en rode vlekken op het hele lichaam. De ziekte kan leiden tot ernstige complicaties, zoals oor-, long- en hersenontsteking.
Omdat mazelen zo besmettelijk is – één geval kan leiden tot honderden secundaire gevallen – moet een zeer groot deel van de bevolking ingeënt zijn om verspreiding te voorkomen. Voor de meeste andere infectieziektes houdt de WHO een minimale vaccinatiegraad aan van 90 procent. Wereldwijd wordt 80 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen. Desondanks krijgen jaarlijks enkele tientallen miljoenen kinderen de ziekte, van wie er enkele honderdduizenden overlijden. Mazelen is in veel ontwikkelingslanden een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Lees ook:5% kinderen krijgt herhalingsprik BMR niet
Lees ook:Vaccinatie Mexicaanse griep krijgt voorrang op DKTP-prik
Lees ook:Mazelen in Duitse grensstreek
Lees ook:Nederlandse kinderen worden goed ingeënt
Lees ook:Meisjes ingeënt tegen baarmoederhalskanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>