Eenderde broodtrommels bevat snoep en koek

Ik merk dat ik er nu de kinderen (nog) vakantie hebben, veel moeilijker voldoende fruit in krijg dan wanneer ze naar school gaan. Dan geef ik het iedere dag mee, en nu moet ik er weer echt aan denken. Dat fruit meegeven doen lang niet alle ouders. Slechts één op de drie ouders geeft hun kinderen iets zoets mee naar school: in 32 procent van de broodtrommels van leerlingen zit koek of snoep. Slecht he? Ik vind dat hier zowel voor de ouders  (niet meegeven!) als de school (verbieden) een belangrijke rol is weggelegd. Fruit verdwijnt na de overgang naar de middelbare school grotendeels uit de broodtrommel. 87 procent van de basisschoolleerlingen krijgt fruit mee naar school, tegenover slechts 44 procent op de middelbare school.
Ook op de boterham heeft zoet de voorkeur van leerlingen: het favoriete beleg is hagelslag, vlokken, muisjes, chocoladepasta, pindakaas of jonge kaas. Dat is ook wat ze meestal op hun boterhammen krijgen. Acht op de tien ouders let goed op wat ze hun kinderen meegeven naar school, een kleine twaalf procent maakt zich ernstig zorgen of hun kinderen wel gezond eten. Toch vermoedt slechts 2,5 procent dat hun kinderen regelmatig de lunch weggooien.
Opvallend is het verschil in broodtrommelgebruik tussen hoger en lager opgeleiden. Kinderen met lager opgeleide ouders kopen vaker hun lunch op school dan leerlingen met een hoger opgeleide ouder. Gemiddeld zorgt zeventig procent van de ouders ervoor dat hun kinderen een gezonde en verantwoorde lunch krijgen. Dat percentage ligt hoger onder hoog opgeleide ouders.
Ouders werd gevraagd of ze bekend zijn met de broodtrommelrichtlijn van hun kinderen: vier op de tien ouders weet dat de basisschool zo’n richtlijn heeft, de overige zestig procent is er niet mee bekend of geeft aan dat hun basisschool geen broodtrommelrichtlijn heeft.

Lees ook:Kids van rijke ouders vaker naar VWO of Havo
Lees ook:Kinderen geven hun basisschool gemiddeld een 8
Lees ook:Kinderen zijn de baas over de broodtrommel
Lees ook:Rijke ouders? Dan sneller naar Havo of VWO
Lees ook:Overgang basisschool – middelbare school niet goed genoeg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>