Hepatitis B enting nu voor alle baby’s in Nederland

Alle baby’s in Nederland worden voortaan standaard ingeënt tegen hepatitis B. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het vaccin wordt uiterlijk per 2012 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor zuigelingen. Nou…dan zullen er wel weer snel met protesten tegen het vaccin komen. Want het is een kwestie van wachten op de eerste broodje aap horrorverhalen, toch?De Gezondheidsraad had Klink in maart vorig jaar al geadviseerd het nieuwe vaccin tegen de hepatitis op te nemen in het standaardprogramma voor vaccinaties. De raad had de minister ook aangeraden om de komende elf jaar een inhaalcampagne te organiseren voor kinderen tot twaalf jaar, zodat zij ook beschermd zouden zijn tegen de ziekte. Klink legt dat advies naast zich neer.
Gezien de slechte ervaringen de laatste jaren met de intenting van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker, denkt Klink niet dat een dergelijke campagne zin zou hebben. Dat geeft hij aan in een brief aan de Tweede Kamer. Er kwamen veel minder meisjes opdagen dan verwacht, onder meer omdat veel moeders bang waren dat het vaccin tegen de kanker ernstige bijwerkingen had. Die angst was overigens ongegrond.
Het Nationaal Hepatitis Centrum is blij met de toelating van het nieuwe vaccin tot het inentingsprogramma. De organisatie heeft geen probleem met de beslissing van Klink om de inhaalcampagne te schrappen.
Ongeveer 60.000 mensen hebben in Nederland een chronische hepatitis B-infectie. Het gaat vooral om migranten, en dan vooral die van de eerste generatie. Velen weten niet eens dat ze de ziekte hebben. De infectie kan uiteindelijk leiden tot leverkanker of leverfalen. In Nederland overlijden er per jaar tachtig tot driehonderd personen aan.
De ziekte wordt onder meer overgedragen via seksueel contact, onhygiënisch handelen van artsen of verpleegkundigen, contact tussen moeder en kind of slechte hygiëne bij tatoeëren.

Lees ook:Meisjes van 12 volgend jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Ent kinderen in voor vakanties naar warme landen
Lees ook:Kinderen kunnen narcolepsie krijgen door vaccinatie
Lees ook:Meisjes ingeënt tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Vaccin voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>