Kinderen worden niet langer langer, wel dikker

Nederlandse kinderen groeien vooral in de breedte en niet meer in de lengte. Aan een periode van 160 jaar waarin kinderen steeds langer werden, is een einde gekomen. Dat komt omdat goede voeding vaak wordt vervangen door minder gezond en gevarieerd eten, aldus TNO. De organisatie presenteerde donderdag de nieuwste ’groeicijfers’ tijdens een symposium in Rotterdam.We moeten er echt met z’n allen iets aan gaan doen hoor! Ik vond het echt afschuwelijk te zien dat er kinderen rondlopen met buiken die dikker zijn dan mijn buik was toen ik zes maanden zwanger was! Al in 1997 werd duidelijk dat een deel van de Nederlandse jeugd te zwaar is. Die trend heeft zich verder voortgezet. Vooral kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst waren destijds al te dik. Dat is alleen maar verder toegenomen. Bijna een derde van de Turkse jongens en meisjes heeft bijvoorbeeld overgewicht.
Kinderen van Turkse of Marokkaanse ouders worden overigens nog wel steeds langer. Volgens onderzoekster Yvonne Schönebeck van TNO kan dat komen omdat deze groepen zich aan de gemiddelde lengte van Nederland aanpassen.
Jarenlang werden kinderen steeds langer omdat zij voldoende voeding kregen, de gezondheidszorg goed was en infectieziektes steeds minder vaak voorkwamen. „We hebben nu een bepaald welvaartsniveau bereikt, dat niet meer kan worden verbeterd”, zegt Schönebeck. Een overvloed aan eten is nu eerder een probleem. De gevolgen daarvan zijn volgens haar al het duidelijkst zichtbaar in de Verenigde Staten. Daar heeft ’breedtegroei’ nog veel explicieter het langer worden van kinderen verdrongen.
Sinds 1955 wordt elke vijftien jaar de groei van kinderen onderzocht. In 1955 bleek dat jongens gemiddeld 1,76 meter (eindlengte) lang waren en meisjes gemiddeld 1,63 meter. Nu is dat 1,83 meter bij de jongens en bijna 1,71 meter bij de meisjes. Jongens zijn ten opzichte van de vorige meting in 1997 een paar millimeter kleiner geworden. De volgende groeistudie komt in 2025 uit.

Lees ook:Langere mensen krijgen meer kinderen…
Lees ook:Niet populaire meisjes worden op latere leeftijd dik
Lees ook:Dikke kinderen verontrusten onderzoekers
Lees ook:Jonge meiden voelen zich schuldig over eten
Lees ook:Teveel snacken doet kinderen eerder puberen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>