Nederlandse schoolkinderen aanzienlijk minder fit dan vroeger

We weten het natuurlijk allang, maar het is toch wel weer schokkend om het zwart op wit te zien. Wij doen het bewegingstechnisch een stuk slechter met onze kinderen dan onze ouders. Nederlandse schoolkinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn namelijk aanzienlijk minder fit dan hun leeftijdgenootjes van dertig jaar geleden. Ik ben wel blij dat mijn zoon nu ik dit tik op de tennisbaan staat. Ergens heb ik het gevoel dat het in dit gezin nog wel meevalt!Dat de Nederlandse kids te weinig bewegen blijkt uit onderzoek waarop Dorine Collard vrijdag promoveert bij de afdeling sociale geneeskunde van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Tweeduizend kinderen hebben een fitheidstest gedaan die ook in 1980 werd afgenomen. De jeugd van tegenwoordig scoort fors lager op kracht, snelheid, lenigheid en motorische vaardigheden. Er zijn nu meer kinderen met overgewicht, maar zelfs als die niet worden meegerekend, blijft het verschil bestaan.
Hoe het komt dat de huidige generatie 10- tot 12-jarigen minder fit is dan die van dertig jaar geleden, is niet precies onderzocht. Maar de promovenda denkt dat het zou helpen als kinderen meer gaan bewegen, om te beginnen op school. ”Sporten en bewegen zou op de basisschool weer meer aandacht moeten krijgen”, vindt Collard. ”Het is belangrijk dat kinderen leren bewegen. Kinderen zouden tijdens de gymlessen vaardigheden zoals kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie moeten verbeteren.”
De promovenda voert nog een reden aan waarom kinderen meer beweging moeten krijgen. Ze lopen dan minder risico een blessure te krijgen als zij opeens wél gaan bewegen. Dat blijkt uit onderzoek dat zij deed naar een lesprogramma dat het VUmc heeft ontwikkeld om sportblessures bij kinderen te voorkomen.

Lees ook:Nederlandse schoolkinderen aanzienlijk minder fit dan vroeger
Lees ook:Dikke kids twee keer zoveel pijn als kinderen met normaal gewicht
Lees ook:Kinderen geven hun basisschool gemiddeld een 8
Lees ook:Geschiedeniskennis basisschoolleerlingen laat te wensen over
Lees ook:Alec Krajicek (14) Nederlandse jeugdkampioen tennis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>