Televisiekijkende kleuters later slecht in wiskunde en junkfoodjunks

Het is weer vakantie en ik merk dat ik redelijk makkelijk de televisie als oppas gebruik. En ach, waarom ook niet, denk ik dan. het is voor die kinderen toch ook vakantie? Lekker relaxen hoor! En juist vandaag lees ik dan weer dit bericht….. Hoe meer televisie kleuters kijken, hoe slechter ze later zijn in wiskunde, hoe meer junkfood ze eten en hoe meer ze gepest worden door anderen, dat blijkt uit Canadees onderzoek.  Pfff… Morgen toch maar de televisie weer wat meer uitzetten!De wetenschappers bestudeerden 1314 kinderen tussen 1997 en 1998. Ze vroegen de ouders hoe veel televisie hun kinderen tussen 29 en 53 maanden keken, hun leerkrachten evalueerden hun academische, psycho-sociale en gezondheidsgewoonten op tienjarige leeftijd. De tweejarigen keken gemiddeld 8,8 uur televisie per week, de vierjarigen 14,8 uur. Daaruit blijkt dat voor elk uur extra dat de kleuters televisie keken, ze zes procent slechter scoorden op wiskundige oefeningen, 7 procent minder betrokken waren bij de klas en 10 procent meer kans hadden klasgenoten te plagen, te negeren of aan te vallen. Elk uur extra zorgde ook voor 9 procent minder lichaamsbeweging, de consumptie van 10 procent meer ongezonde snacks en een stijging van 5 procent wat BMI betreft.
De onderzoekers zeggen dat de kleutertijd een kritische periode is voor de ontwikkeling van het brein en dat tv-kijken voorkomt dat kinderen zich bezig houden met dingen die de ontwikkeling stimuleren. “Hoewel we verwachtten dat de impact van tv-kijken verdwenen zou zijn na zeven en een half jaar, is het zo dat de negatieve invloed ervan op latere leeftijd schokkend is.”

Lees ook:Kinderen krijgen dikke buik van televisie kijken
Lees ook:Kinderen die veel televisie krijgen hebben grote kans op strafblad
Lees ook:Televisie doet niets voor kinderen
Lees ook:Televisie kijken geeft kinderen hoge bloeddruk
Lees ook:Televisie kan kinderen flink schaden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>