Hoe gezond is de school van jouw kind?

Meer aandacht voor gezondheid op basisscholen zorgt voor ”gezonder gedrag, betere schoolprestaties en minder vroegtijdige schoolverlaters”, zo stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de brancheorganisatie voor het primair onderwijs PO-Raad woensdag bij de aanbieding van de handleiding Gezonde School aan minister AndrĂ© Rouvoet (Jeugd en Gezin). Nou, dan stel ik voor dat daar dan ook maar daadwerkelijk eens wat meer aandacht voor komt! Toch? Of denk ik nu weer te makkelijk?Voor de handleiding is onderzoek gedaan door het RIVM en TNO. Hieruit blijkt dat aandacht voor gezondheid structureel moet zijn en niet alleen een keertje in een les moet worden aangeboden. Ook zijn aanpassingen van het schoolgebouw en de omgeving nodig. Schoolpleinen moeten bijvoorbeeld zo worden ingericht dat ze uitnodigen tot bewegen en in klaslokalen moet voldoende frisse lucht aanwezig zijn.
Volgens de RIVM en de PO-Raad wordt al veel aandacht besteed aan gezondheid in het primair onderwijs, maar is dat versnipperd. Inmiddels wordt al gewerkt met de handleiding en ondersteunen ongeveer zes op tien GGD’s scholen om met meer structurele maatregelen de gezondheid van de kinderen te bevorderen. De handleiding Gezonde School biedt onderwijsinstellingen ook de ruimte om zelf te bepalen wat nog moet gebeuren. Rouvoet wil basisscholen niet belasten met een verplichting dat ze aan de slag moeten met de handleiding. Wel brengt het volgens hem een belangrijke ontwikkeling in de preventieve zorg teweeg en moet het in zijn ogen worden meegenomen in de nieuwe nota gezondheidsbeleid die eind dit jaar uitkomt.
Daarbij kaartte RIVM-sectordirecteur Moniek Pieters bij de minister aan dat er nog steeds ”hardnekkige” gezondheidsverschillen zijn tussen rijkere en armere mensen. Volgens haar kan een preventieve aanpak op basisscholen weleens de sleutel zijn voor oplossing van dit probleem.
Voorzitter Kete Kerverzee van de PO-Raad benadrukte dat ook ouders betrokken moeten worden, omdat anders de aanpak op school door ongezonde leefgewoontes thuis teniet wordt gedaan.

Lees ook:Gedragsproblemen kinderen komt voort uit te grote druk
Lees ook:Rouvoet: begin eerder aan kinderen en ga niet zo snel scheiden
Lees ook:Rouvoet pakt stoute kinderen onder de tien aan: verplicht naar een internaat!
Lees ook:Nederlanders moeten meer kinderen gaan maken
Lees ook:Rouvoet wijst allochtone ouders op hun te dikke kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>