Half uurtje bewegen kan diabetes bij dikke jongeren voorkomen

Jongeren met overgewicht hebben al baat bij vier keer per week een half uurtje bewegen. En dat maakt het ineens een stuk makkelijker om overgewicht aan te pakken. Ook al vallen ze niet af, de kans op diabetes vermindert aanzienlijk en ook de hoeveelheid vet rond de darmen en in de lever neemt af, zo blijkt uit onderzoek van Gert-Jan van der Heijden, die op 3 februari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het lijkt mij de moeite meer dan waard om die vier keer een half uur per week te realiseren! Overgewicht is een grote bedreiging voor de gezondheid van jongeren. Ongeveer een op de vijf jongeren in Europa is te dik. Zij hebben een extra grote kans op onder meer diabetes.
Volgens de onderzoeker is een aantal keren per week een half uurtje hardlopen of fietsen al genoeg om gezonder te worden en de kans op diabetes te verminderen. Daarbij hoeven ze hun eetpatroon niet aan te passen.
Krachttraining is minder efficiƫnt, zo blijkt uit het onderzoek. De spierkracht en -massa van de jongeren nam weliswaar toe, maar de hoeveelheid vet en de kans op diabetes namen niet af.

Lees ook:Televisie in slaapkamer kids maakt ze dik en moe
Lees ook:Haal de televisie weg van de slaapkamer van je kind!
Lees ook:Het belang van vitamine D voor kinderen
Lees ook:Sweet Dreams maakt dromen van jongeren met diabetes waar
Lees ook:Kort slapen zorgt voor dikke kinderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Half uurtje bewegen kan diabetes bij dikke jongeren voorkomen

  1. Johnnie

    Ik ben zelf ook heel zwaar. Heb enorm overgewicht, het is absoluut niet leuk! Ik wordt er mee gepest, heb als enige geen vriendinnetje, kan niet goed sporten, pas niet in leuke kleren, kan niet naar het strand want dan ben ik veel bloot, en houdt dus ook niet om op school na gym te MOETEN douchen! ik wordt vaak met dikzak/fatty/piggy enz gepest, heb zelfs borsten, nou echt hoor…

    Dus ik ga komende zomer naar een speciaal kamp met allemaal dikke kinderen, waar ik wel heeel bang voor ben is dat ik DE dikste ben, ik ben een jongen van 16 jaar en weeg 132 kilo, ja het is heel veel!

    Maarja, we gaan er iets aan doen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>