Autisme al bij 2-jarige peutertjes vast te stellen

Autisme kan al bij peuters van twee jaar oud worden vastgesteld. Dat concludeert kinderpsychiater Emma van Daalen in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht. En het grote voordeel van een vroege diagnose is natuurlijk dat de behandeling ook vroeg kan beginnen. Van Daalen onderzocht tweehonderd kinderen van ongeveer twee jaar met ontwikkelingsproblemen die verdacht waren voor autisme en verwante aandoeningen.Bij tachtig kinderen stelde van Daalen die diagnose. Anderhalf jaar later bleek 90 procent van de tachtig kinderen inderdaad een autisme spectrum stoornis te hebben. Op de leeftijd van drieënhalf jaar is de diagnose met zekerheid te stellen. De ontwikkelingsstoornis is waarschijnlijk niet te genezen, maar wel te behandelen. Kinderen met een autisme spectrum stoornis komen in aanmerking voor speciaal onderwijs of een medisch kleuterdagverblijf. Speciale therapie kan achterstanden in taal, motoriek en bijvoorbeeld speelvaardigheden beperken. Ongeveer één procent van de bevolking lijdt aan autisme of verwante stoornissen. Patiënten die eraan lijden hebben problemen met de sociale interactie, de communicatie en hebben beperkte interesses of stereotiep gedrag.

Lees ook:Meer jongens dan meisjes hebben autisme
Lees ook:Autisme over een jaar of tien te behandelen
Lees ook:Veel autistische kinderen ongediagnosticeerd
Lees ook:Autisme al te merken aan babygebrabbel
Lees ook:Shizofrene moeders grote kans op autistische kinderen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Autisme al bij 2-jarige peutertjes vast te stellen

  1. Roos

    Ik wil even opmerken dat Autsime geen ziekte is en dus niet te genezen is.

      /   Reply  / 
  2. Paul

    Er is bij peuters behalve aandoeningen nog veel meer vast te stellen bijv. talenten maar daar moet nog onderzoek naar worden gedaan. Centenkwestie dus

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>