Roken tijdens zwangerschap nog slechter dan altijd al werd gedacht

Het behoeft geen toelichting: roken tijdens de zwangerschap is hartstikke slecht voor je kind. En natuurlijk; onze ouders deden het ook allemaal en wij zijn er toch ook zo goed vanaf gekomen… Maar dat geeft natuurlijk geen vrijbrief om ongestoord door te gaan als je een kleintje in je buik hebt. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat roken tijdens de zwangerschap nog slechter is dan we al dachten. Mama’s die tijdens de zwangerschap roken, verhogen het risico op hart-, vaatziekten en nierproblemen op latere leeftijd bij hun kinderen. Uit onderzoek bij 10.000 Rotterdamse kinderen blijkt dat sigaretten tijdens de zwangerschap meer schade aanrichten dan eerder werd gedacht. Het is al langer geweten dat roken tijdens de zwangerschap de groei van de baby vertraagt, waardoor kinderen minder wegen bij de geboorte. Dit zou ook echter de doorbloeding van de foetus negatief be├»nvloeden, omdat het de bloedvaten in sommige weefsels vernauwt of verbreedt. Vrouwen die meer dan tien sigaretten tijdens de zwangerschap roken, kunnen de nieren van hun kind beschadigen, bij minder dan vijf worden ze groter. Als laatste ontdekte de onderzoekster dat een hoge bloeddruk bij zwangere vrouwen zorgt voor dezelfde aandoening bij het kind op 9 jaar.

Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? Kind grotere kans op strafblad!
Lees ook:Van koffie drinken krijg je kleine kindjes
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap verdikt bloedvatwand kind
Lees ook:Vrouwen blijven roken voor gemakkelijke bevalling
Lees ook:Steeds minder rokende zwangeren – gelukkig!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>