Wat is goed is aan uitslapende kinderen

Vanmorgen maakte onze zoon ivm ‘schoenzetten’ onze dochter vrij vroeg wakker… En dan gaat zich verder op de dag gegarandeerd wreken. Dochterlief slaapt namelijk graag ‘uit’ (en dan wel in kinderbegrippen..) Gelukkig maar, want net lees ik dat kinderen die de kans krijgen uit te slapen minder hebben kans op gewichtsproblemen. Eerdere studies toonden een verband tussen weinig slaap en een verstoord metabolisme, wat de calorie-opname doet toenemen en de kans op overgewicht vergroot. Chinese onderzoekers wilden nagaan of dit effect kan teniet gedaan worden door uit te slapen in het weekend. Daarom bevroegen ze 5.000 ouders van schoolkinderen over hun levensstijl, voeding, gewicht en slaappatronen.
Gemiddeld sliepen de kinderen negen uur voor het naar school gaan. Maar een significante groep sliep minder dan acht uur. Wie in het weekend uitsliep, had evenwel géén problemen met zijn of haar gewicht. Wie niet kon (of mocht) uitslapen, worstelde wel met de kilo’s. De extra slaap helpt namelijk om minder calorieën op te nemen, omdat er maaltijden gemist worden of er minder gesnackt wordt tussendoor. De wetenschappers concluderen dat uitslapen in het weekend cruciaal is voor schoolkinderen, zodat ze de slaap inhalen die ze in een drukke week missen.
Het is niet de eerste keer dat te weinig slaap wordt gelinkt aan overgewicht, al werd dat onlangs nog weerlegd door een andere studie.

Lees ook:Laat kinderen in het weekend veel slapen en voorkom obesitas
Lees ook:Kort slapen zorgt voor dikke kinderen
Lees ook:Slecht slapende kinderen hebben grotere kans dik te worden
Lees ook:Laat je kinderen niet te lang op blijven in het weekend
Lees ook:40% Italiaanse kids te dik – recordhouders in Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>