Honing kan levensgevaarlijk voor baby’s zijn

Baby Logan Douglas ligt al enkele weken met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis in het Britse Edingburgh nadat zijn moeder zijn speen in de honing had gedoopt. Zijn toestand wordt inmiddels bestempeld als kritiek maar stabiel. Eng he? En ik zal het maar eerlijk opbiechten; toen ons zoontje ineens zijn speen niet meer wilde nemen, maar zonder enorm begon te gillen, heb ik er ook wel eens wat honing op gesmeerd. Later hoorde ik hoe gevaarlijk dat was. NIET DOEN!!! Laat het verhaal uit Engeland een waarschuwing zijn!
In het ziekenhuis werd vastgesteld dat de baby besmet is met botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Een gifstof in de bacterie tast het zenuwstelsel aan en dat kan tot verlammingsverschijnselen leiden. Wekenlang zochten artsen naar de oorzaak van de vergiftiging en verlamming bij de kleine Logan. Maar intussen lijkt ook dat raadsel opgelost. Een arts wijst erop dat de honing die Theresa Fitzpatrick, de 24-jarige moeder van Logan, aan de speen van Logan had gesmeerd wel eens de grote boosdoener zou kunnen zijn.
“De bacterie komt normaal voor in bedorven vlees, maar waarschijnlijk is die nu ook in de honing terechtgekomen”, aldus een van de artsen in The Sun, “De bacterie heeft zich in de darmen van Logan genesteld en veroorzaakte de verlamming.” In Engeland wordt al sinds 1978 gewaarschuwd om geen honing te geven aan kinderen jonger dan een jaar. Ook in Nederland wordt op de site van de GGD gezondheidsinformatie geadviseerd om kinderen jonger dan een jaar geen honing te geven, om zo zuigelingenbotulisme te voorkomen.

Lees ook:Speen kan wiegedood bij baby’s voorkomen
Lees ook:Halal babyvoeding in Nederlandse ziekenhuizen
Lees ook:Nooit meer de speen van je baby kwijt…
Lees ook:Ziekenhuisbevallingen vergroten risico op astma
Lees ook:Houd je baby warm tijdens het inenten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>