Kwart gehoorschades kinderen in baarmoeder opgelopen en te voorkomen!

Zwangere vrouwen moeten hun handen wassen als ze een luier hebben verschoond. Anders lopen ze het risico een veelvoorkomend virus op te pikken, dat voor gehoorschade bij hun ongeboren kind kan zorgen. Met je de vieze luiers van je eerste kindje je ongeboren tweede beschadigen! Get! Wisten jullie dat bijna een kwart van de dove kinderen heeft die handicap in de baarmoeder opgelopen.? Ik niet. Nog iets dat je niet moet doen als je zwanger bent:  happen van het lepeltje van een kind. Jaja…het gaat dus wel wat verder dan een negen maanden verbod op filet americain….Dat hebben artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC ontdekt. Volgens de artsen is er te weinig bekend over het zogenoemde cytomegalovirus (CMV), waarmee ongeveer de helft van de Nederlanders ooit in zijn leven in aanraking komt.
Een CMV-infectie kan ernstige gevolgen hebben als een ongeboren kind er via de moeder mee besmet raakt. Dan zijn gehoor- of gezichtsproblemen, een leverfunctiestoornis, gestoorde geestelijke ontwikkeling of een te klein hoofd niet uitgesloten.
De artsen raden daarom alle zwangere vrouwen aan goed op hun hygiëne te letten, zo maakten zij donderdag bekend. Een CMV-infectie is op zichzelf onschuldig en verloopt meestal onopgemerkt.
Het virus is te vinden in urine en speeksel en waart veel rond onder jonge kinderen. Om die reden moeten zwangere vrouwen, die vaak in een kinderrijke omgeving verkeren, goed opletten en de hygiëne streng in acht nemen.
Een CMV-infectie blijft bij pasgeborenen meestal onopgemerkt. Toch houdt 15 procent van de kinderen blijvende slechthorendheid over aan de infectie volgens de Leidse artsen.
Dat komt meestal pas aan het licht als de kinderen moeilijkheden met taal en spraak krijgen. Het is mogelijk om veel eerder een CMV-infectie op te sporen via de hielprik, die alle baby’s krijgen. Als er sprake is van een infectie, kan het kind al kort na de geboorte antivirale middelen krijgen.
De Leidse artsen gaan onderzoeken of het screenen op CMV-virus zinvol en financieel haalbaar is. Dat doen zij binnen de zogenoemde Decibel-studie van het LUMC. In die studie werken kinderartsen, microbiologen en epidemiologen samen.

Lees ook:Eet nou niet voor twee als je zwanger bent…
Lees ook:Pijnstillers tijdens bevalling niet zonder risico
Lees ook:Zwanger? Geen antidepressiva gebruiken!
Lees ook:Artsen moeten meer rekening houden met moederinstinct
Lees ook:In verwachting? Regel dan een chauffeur om ongelukken te voorkomen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>