Muziek als pijnstiller bij baby’s

Soms is het een stuk eenvoudiger pijn te verlichten dan je zou denken. Geen chemische rotzooi, maar muziek verlicht pijn bij prematuren en vermindert hun stressniveau waardoor ze minder lang in het ziekenhuis moeten blijven, zo blijkt uit recent onderzoek. En wie weet heeft het een extra voordeel en worden kinderen er heel muzikaal van!

Het geluid van de muziek helpt het hart en de ademhaling van baby’s te verbeteren. Eén studie toonde aan dat muziek de hartslag van de kinderen stimuleert omdat dit het zuurstofgehalte in het bloed verhoogt. Andere onderzoeken bewezen dat baby’s die naar muziek luisteren minder pijn voelen dan prematuurtjes in stille kamers. Dit werd getest wanneer de kinderen een prikje in de hiel kregen voor een bloedstaal, een pijnlijke maar noodzakelijke ingreep. Andere voordelen van muziek bij baby’s is dat het niet alleen de kinderen maar ook de ouders kalmeert, waardoor ze sneller gewicht bijkomen en minder lang in het ziekenhuis moeten blijven. In ziekenhuizen wordt steeds vaker muziek gespeeld voor baby’s, omdat de patiënten vaak te klein zijn om pijnstillers te krijgen. De ziekenhuizen kiezen voornamelijk voor klassieke muziek, slaap- en kinderliedjes.

Bron: HLN

Lees ook:Pasgeboren baby’s worden rustig van Mozart en Vivaldi
Lees ook:Paracetamol vervangt morfine voor kids
Lees ook:Daarom stoppen moeders vroegtijdig met borstvoeding
Lees ook:De inzet van CliniClowns niet alleen bedoeld voor afleiding en plezier
Lees ook:Moedermelk Netwerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>