Duizenden kinderen in ziekenhuis vanwege overgewicht

Het gaat verkeerd met de MacDonalds generatie. Duizenden kinderen zijn namelijk de afgelopen jaren in ziekenhuizen en klinieken behandeld vanwege overgewicht. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van eigen onderzoek. Ouders, doe er wat aan! Groente, fruit, water, bruin brood: het kan echt geen kwaad je kind dat eens wat vaker te geven.

De kinderen tussen de 4 en 18 jaar zouden door school- en huisartsen worden doorverwezen omdat ze grote gezondheidsrisico's zouden lopen.

De krant vroeg gegevens op bij vijftien ziekenhuizen en twee klinieken. In deze instellingen werden bijna drieduizend kinderen 'intensief behandeld'.

Volgens hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hirasing is dit aantal 'het topje van de ijsberg'. De wetenschapper van de Vrije Universiteit in Amsterdam spreekt van een 'tikkende tijdbom'.

Het aantal poliklinieken voor dikke kinderen is sinds 2004 verviervoudigd, schrijft de krant. Een op de zeven baby's en peuters zou te zwaar zijn. In de grote steden is de meerderheid van te dikke kinderen volgens het AD allochtoon.

"Zij bewegen minder", zegt Ines von Rosentiel, hoofd kindergeneeskunde in het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis. "Daarnaast is in sommige culturen overgewicht een teken van welvaart."

Uit de laatste landelijke studie van 1997 blijkt volgens de krant dat vierhonderd- tot zeshonderdduizend kinderen te dik zijn. "Dat aantal zal nu veel hoger liggen", stelt hoogleraar Hirasing. "Niet alleen het aantal kinderen groeit, maar ze worden ook dikker. Daarnaast zie je een verschuiving naar een jongere leeftijd."

 • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
 • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
 • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
 • NU.nl homepage
 • –>

  Lees ook:Aantal sterfgevallen door wiegedood nog nooit zo laag geweest
  Lees ook:Kindermishandeling wordt steeds beter opgemerkt
  Lees ook:Kind nu dik? Grotere kans op dementie later!
  Lees ook:Het gaat beter met de dikke autochtone kinderen
  Lees ook:Oma van 61 baart eigen kleinkind

  Geen reacties // Reageer

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Naam

  Website

  Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>