Astma door eten van pindakaas tijdens zwangerschap

Oeps…zou het daar aan liggen? Kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap dagelijks noten of producten van noten als pindakaas eten, hebben een tot meer dan 50 procent grotere kans op astma dan kinderen wier moeder zich in de negen maanden voor hun geboorte zelden of nooit daaraan te goed deed. Nou was het niet elke dag een pindakaasfeest tijdens mijn zwangerschap. Maar de vier keer per week haalde ik wel. En inderdaad, mijn oudste heeft astma. 

Dat blijkt uit een studie van Nederlandse onderzoekers onder leiding van epidemiologe Saskia Willers. Willers werkt bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) aan de Universiteit Utrecht.

Willers vindt het nog te vroeg zwangere vrouwen noten en producten van noten als pindakaas te ontraden. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Bovendien bevatten noten en levensmiddelen als pindakaas vitamines en onverzadigde vetten die ook voor foetussen onontbeerlijk zijn.

Bij de studie waren bijna 4000 zwangere vrouwen betrokken. Zij vulden een lijst met vragen over hun dagelijks gebruik van groenten, vers fruit, vis, eieren, melk, melkproducten, noten en notenproducten in de daaraan voorafgaande maand in.

Het voedselpatroon van hun kinderen werd onderzocht, als die twee waren. Ook registreerden de onderzoekers de symptomen van astma en allergieën in de eerste acht levensjaren van hun kinderen.

De onderzoekers kregen zo de beschikking over gegevens van 2832 kinderen en hun moeder. Zij konden alleen een verband leggen tussen het eten van noten en producten van noten in de zwangerschap en astmaverschijnselen bij de kinderen.

De onderzoekers zagen een licht positief effect als de zwangere moeder dagelijks vers fruit eet. Hun kinderen hebben dan minder last van een piepende ademhaling.

De onderzoekers sluiten echter niet uit dat dat komt door bijvoorbeeld het slikken van vitamines tijdens de zwangerschap.

Lees ook:Wel of geen noten eten tijdens je zwangerschap?
Lees ook:Eten voor twee? Doe maar niet!
Lees ook:Waarom jouw verkoudheid astma bij je baby kan veroorzaken
Lees ook:Dikke moeders verhogen risico astma kinderen
Lees ook:Dikke moeders verhogen kans op astma kids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>