5% kinderen krijgt herhalingsprik BMR niet

Jaarlijks lopen duizenden schoolkinderen de herhalingsprik tegen bof, mazelen en rode hond (de BMR-prik) mis. Hierdoor neemt het risico toe op een nieuwe mazelen- of bofepidemie. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten! Ouders, doe niet zo laks en neem je kind mee!

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat zo'n 5 procent van de kinderen de herhalingsprik niet krijgt. "Het lijkt erop alsof ouders de tweede prik makkelijker laten schieten," zegt Maria Conyn van het RIVM. "Terwijl die herhalingsprik nodig is om de weerstand te verbeteren. Hoe nodig dat is, blijkt wel nu mazelen weer de kop opsteekt in kringen van strenggelovigen en in Den Haag."

Een andere oorzaak van het probleem is dat er nogal eens kinderen zoek raken in het systeem als ze voor hun negende jaar verhuizen naar een andere gemeente. Het RIVM wil dat meer kinderen de tweede BMR-prik krijgen. Zo is de dreiging groot dat bijvoorbeeld mazelen uit andere landen komt overwaaien waar geen centraal vaccinatieprogramma bestaat tegen de ziektes.

Schoolkinderen die niet komen opdagen bij de tweede prik, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, krijgen meestal pas een jaar later een herkansing. Het RIVM wil dat GGD's voor schoolkinderen vaker dan een keer per jaar een prikmoment inruimen, zoals nu al voor baby's. "De leeftijd van negen jaar is niet voor niets gekozen," zegt Conyn. "Tijdige vaccinatie is belangrijk."

Overigens is het over het algemeen goed gesteld met het inenten van kinderen. Vrijwel overal wordt meer dan 90 procent van de kinderen gevaccineerd. Behalve tegen BMR ook tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). In gemeenten waar dat percentage niet wordt gehaald, komt dat vooral omdat er veel strenggelovigen wonen die principiële bezwaren hebben tegen vaccinatie. Daarbij gaat het vooral om de zogeheten Bible Belt van Zeeland tot de Veluwe.

Bron: AD

Lees ook:Nederlanders enten kinderen niet goed genoeg in tegen mazelen (schande)
Lees ook:Vaccinatie Mexicaanse griep krijgt voorrang op DKTP-prik
Lees ook:Slechts helft meisjes haalt HPV enting
Lees ook:Nederlandse kinderen worden goed inge├źnt
Lees ook:52% meisjes wil baarmoederhalskanker-inenting niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>