Meisjes van 12 volgend jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker

Alle meisjes van 12 jaar krijgen vanaf september 2009 een gratis vaccin tegen baarmoederhalskanker. Dat heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid bekend gemaakt. Mooi zo. Dat vind ik wel een fijn vooruitzicht voor mijn dochter, ook al is ze pas 4.  


Op advies van de Gezondheidsraad wordt het vaccin tegen baarmoederhalskanker opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Dit kan een paar honderd sterfgevallen per jaar voorkomen.

Ongeveer 100.000 meisjes per jaar krijgen de inenting aangeboden. Minister Klink is ook van plan een inhaalcampagne te starten voor meisjes van dertien tot en met zestien jaar.

Het HPV-virus is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt in 70 procent van de gevallen baarmoederhalskanker. Vaccineren heeft alleen zin als de meisjes nog niet seksueel actief zijn. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden er 200 tot 250 mensen aan de ziekte.

Klink is bezig met de voorbereiding van de vaccinatie maar moet nog wel de financiën rond krijgen. In overleg met fabrikanten moet de prijs van het vaccin dalen. Als dat lukt kost de invoering van het vaccin tegen baarmoederhalskanker 30 miljoen per jaar.

Lees ook:Baarmoederhalskankervaccin mogelijk te duur voor Nederland
Lees ook:Laat je kinderen preventief vaccineren tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Hepatitis B enting nu voor alle baby’s in Nederland
Lees ook:Vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker lijkt effectief!
Lees ook:Meisjes ingeënt tegen baarmoederhalskanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Meisjes van 12 volgend jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker

  1. Anoniem

    Handig!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>