Kleine kinderen worden groot

(Roland Klaverstijn is journalist, ondernemer, vader van drie dochters van 15, 18 en 20 én columnist van Kinderspul.blog. Wekelijks bericht hij uit zijn ‘gezinspraktijk’.)

Kinderen in de leeftijd van een jaar of 3 tot 5 zijn aandoenlijk en kunnen heel geestig uit de hoek komen. Die fase met mijn kinderen heb ik al lang achter de rug. Mijn dochters zijn inmiddels 20, 18 en 15. De oudste studeert theaterwetenschappen, de middelste journalistiek en de jongste zit nog op de HAVO. Maar dat neemt niet weg dat ze ook op die leeftijd nog steeds heel grappig kunnen zijn – alleen anders dus. Minder ontwapenend, misschien zelfs wel minder spontaan, maar zeker niet minder origineel. Dit stukje gaat over de jongste. Op school. Mondig, verbaal sterk (een familietrekje). Steekt haar mening niet onder stoelen of banken en komt er voor uit.

Bij de foto: mijn Suze: wat een prachtige, mondige meid.

De afdelingsleider van haar school vindt aan het begin van het schooljaar dat er wel wat extra eisen en voorwaarden aan Suze gesteld kunnen worden aan haar gedrag en inzet. ‘De’ vergadering heeft besloten dat zij iedere dag twee uur moet nablijven om haar huiswerk te maken – want daar schort het aan. Als ouder denk ik onmiddellijk: echt niet, gelijke monniken, gelijke kappen. Dat doen we niet dus. Maar Suze heeft mij niet nodig. Ze gaat onmiddellijk de discussie aan. Dat zij zo slim is, dat twee uur echt veel te lang is, want dat ze aan een uur meer dan voldoende heeft om dat beetje huiswerk te maken. Dat vijf dagen niet nodig zijn omdat ze het hele weekend heeft om het op vrijdag opgegeven huiswerk te maken. Einde van de discussie? De afdelingsleider gaat er nog eens over nadenken. Resultaat? Zij wordt behandeld als de andere leerlingen… Heerlijk!

Lees ook:Dochter van zoon favoriete kleinkind van oma
Lees ook:Baby’s kunnen allang denken voor ze praten!
Lees ook:Hpe meer kinderen, hoe minder belasting je moet betalen…
Lees ook:Tweede kinderen socialer dan oudere broers of zussen
Lees ook:Jongste kind het leukst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>