Super coole graphic novel, de 1e van Nederlandse bodem

Silvester … en de bizarre verhuizing  is het eerste deel in een nieuwe graphic novel-serie, waarbij tekst met veel humoristische tekeningen gecombineerd wordt.  Het is de eerste graphic novel van Nederlandse bodem. De Silvester serie is geschreven en geïllustreerd door Willeke Brouwer, bekend van o.a. Supersem! en haar dagelijkse cartoon in een dagblad. In het eerste deel, Silvester…en de bizarre verhuizing, brengt Willeke op humoristische wijze de verschillen tussen kinderen in de stad en op het platteland aan het licht.
Het verhaal
“Mijn ouders zijn gek geworden. Meestal zijn ze best normaal. Voor ouders dan.” Zo begint het verhaal van Silvester, die op een dag te horen krijgt dat zijn ouders willen verhuizen naar het platte land. Maar Silvester wil helemaal niet weg, dus bedenkt hij met zijn vriendjes Mick en Elvis een plan om de verhuizing tegen te houden. Natuurlijk mislukt dat en verhuist Silvester gewoon mee naar het platteland. Daar verbaast hij zich over werkelijk alles, van de taal, gewoontes tot alles wat hij op de boerderij van zijn nieuwe vrienden. De tekst en de illustraties vormen een grappig, authentiek verhaal dat kinderen en jonge tieners met veel plezier zullen lezen, waar ze ook wonen. Anders dan vergelijkbare titels zoals Dagboek van een muts en Het leven van een loser, bevat deze serie geen geweld en gevloek.

Leesfragment
Sil heeft een PROBLEEM. Want zijn ouders zijn gek geworden. Hij woont in Burgerdam, heeft daar vrienden en voetbalveldjes en hij kent er alles.
En ineens vertellen ze dat ze een droom hebben. Een droom over een boerderij op het platteland.
Erger nog; ze hebben er ook een gevonden die ze willen kopen. En ze willen snel verhuizen.
Tsss. Wie wil er nou in een dorp op het platteland wonen? Je hebt er niet eens een brug, waardoor je altijd een smoes hebt om te laat op school te komen.
Tijd voor een plan dus! Een NIET-NAAR-HET-PLATTELAND-PLAN.
Het plan is erg goed, maar uiteindelijk moet Sil toch mee naar IJsselbroek.
De klas van Sil leeft met hem mee. Want hoe zit het daar met saxofoonles?  Gitaarles? En kun je er wel shoppen?
Sil moet mee.
En het voelt raar in zijn buik.
Zijn ouders willen dat hij vrienden maakt in IJsselbroek. Maar hoe kan dat nou? Hij heeft toch al vrienden?
Hoe kunnen de kinderen in IJsselbroek nou zijn vrienden zijn?
Ze zijn nog veel te nieuw.
Hij moet naar de nieuwe school, waar laarzen bij de ingang staan. En waar de juf Greetje heet.
Hoe loopt dit af?
Wordt hij ongelukkig in IJsselbroek? Willen zijn vrienden er wel komen logeren?

Recensies
De toon is gezet. Op een heerlijke, komische en luchtige manier verteld Willeke Brouwer over hoe de familie gaat verhuizen naar het platteland. Hoe Silvester, op school ook wel Sulvester genoemd, alles op alles zet om niet te gaan verhuizen. Uiteraard hebben ouders het toch wel voor het zeggen en dan gaat hij zijn best doen om het niet leuk te vinden en niet te wennen in IJsselbroek. De illustraties passen goed bij het verhaal. Verhouding met tekst en illustraties is ongeveer 50 om 50 procent. Lay out is goed gekozen, net als lettertype. Echt een zoals je van een Graphic Novel kunt verwachten. De meeste populaire boeken uit dit genre zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten en spelen zich vooral af op de Highschool. Het Amerikaanse schoolsysteem is zeer anders dan hier en ook al zullen kinderen zich herkennen in gedrag en situaties het is toch anders dan hier. Daarom is dit verhaal van Silvester ook zeker de moeite waard omdat het zo Hollands is zoals het maar kan. Inclusief de vooroordelen van de stedelingen naar het platteland en
andersom. En vol met Hollandse humor.. ! [Conniesboekkies]

Jasper (10) is ook zo’n echt stadskind en gruwelde volop mee met Silvester bij het lezen van diens ervaringen op het platteland. Zijn reacties varieerden van “supergrappig boek” en “Silvester is soms wel een beetje dom, want sommige dingen weet je toch gewoon van de boerderij” tot “je kunt overal vrienden maken”. [Vrouwen van nu]

Bij Sil gaat veel mis, toch krijgt hij het voor elkaar aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten met een andere achtergrond. Hartstikke leuk gevonden door Willeke Brouwer. Ik heb de laatste tijd meer graphic novels verslagen voor KiDDoWz, dit is de eerste waar er aan de leesbaarheid van de letters en leestekens niets vertekend wordt. Dat maakt dit boek leesbaar, ook voor jongere lezers dan 10 jaar. Ze worden tijdens het lezen niet in de war gebracht door “KABOEM”, getekende woorden of een verandering in lettertype’s. De strips en pentekeningen wisselen de tekst af. Vooral het stuk over dierendag op de plaatselijke basisschool deed me schateren van de lach. Ik zag het al helemaal voor mij. Al die boerderij- en huisdieren die meegenomen werden naar school. Al die hekken eromheen, hilarisch! [Hebban]

Silvester…en de bizarre verhuizing | Willeke Brouwer | hardback, 224 pagina’s  ISBN: 9789026621154 | € 12,50 | 8 – 12 jaar

Lees ook:Nickelodeon komt met gloednieuwe serie ’100 dingen te doen voor de middelbare school’
Lees ook:Baby voor Johnny en Josje?
Lees ook:Naar de middelbare school: wat verandert er?
Lees ook:Brugklassen flink van invloed op rookgedrag kinderen
Lees ook:Verhaal van het meisje dat iet kon wachten gaat de hele wereld over

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>