Té grof taalgebruik in Zilveren Griffel kinderboeken

De Bond tegen het vloeken betreurt het grove taalgebruik in een aantal kinderboeken dat dit jaar met een Zilveren Griffel is bekroond, lees ik zojuist in De Telegraaf. Vooral de boeken Tiffany Dop en Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam, bevatten volgens de bond opvallend veel grof taalgebruik.Ik heb de boeken niet gelezen, maar als dat daadwerkelijk het geval is, is het iet netjes natuurlijk. Toch ben ik bang dat het een klein beetje over de top wordt getrokken allemaal…en dat de Bond tegen het vloeken op iedere slak zout legt en te lange tenen heeft.De bond voert elk jaar een kinderboekenonderzoek uit. De lezersjury kon de inhoud van het boek `Tiffany Dop’ van Tjibbe Veldkamp niet waarderen „wegens het gewelddadige en seksistische karakter”. „Ook het boek `Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam’ van Gerda Denhooven is ronduit blasfemisch: van God wordt een karikatuur gemaakt en de auteur laat God vloeken”, aldus de bond maandag.  Het boek `Voordat jij er was’ bevat geen grove woorden, maar het met een Gouden Griffel bekroonde boek van Daan Remmerts de Vries kan volgens de bond wel worden gezien als een parodie op het scheppingsverhaal. De bond gaat contact opnemen met de auteurs van kinderboeken en zal in contact treden met de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) over het taalgebruik in kinderboeken. Volgens de bond blijkt uit eerder onderzoek dat 63 procent van de ouders nagenoeg altijd let op het taalgebruik bij aanschaf van een kinderboek. Daarnaast denkt 94 procent dat vloeken in kinderboeken een negatieve invloed heeft op jeugdige lezers.

Lees ook:Recordoplage kinderboekenweekgeschenk
Lees ook:En dit zijn de kanshebbers op de Gouden Griffel 2008!
Lees ook:Kids vloeken in de nieuwe Smart commercial
Lees ook:Schelden leren kinderen van Harry Potter
Lees ook:Zoeken naar geschikte boeken voor peuters, kleuters en jeugd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>