Nederlandse ouders geen goed verkeersvoorbeeld voor kinderen

Dertig procent van de Nederlandse kinderen is soms angstig of bang in het verkeer en ongeveer een kwart van de ouders laat zijn eigen kind niet met een gerust hart alleen naar school lopen of fietsen. Dit blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder 1036 ouders met kinderen in de leeftijd 7 t/m 12 jaar. Ik heb vanmorgen nog even wat verkeersborden met mijn dochter doorgenomen. Ze had vandaag verkeersexamen. Ik weet nog dat ik dat destijds moest doen… Als enige in de klas gezakt. Oeps…Ouders geven zelf ook lang niet altijd het goede voorbeeld. Ruim een vijfde van de Nederlandse ouders (met kinderen van 7 t/m 12 jaar) houdt zich niet altijd aan de verkeersregels.

Toch ziet bijna 85% van de ouders zichzelf als hoofdverantwoordelijke voor het bijbrengen van de verkeerskennis aan de kinderen. Nog geen tiende van de ouders wijst de school aan als hoofdverantwoordelijke. De overige respondenten vinden het een gezamenlijke taak van school en ouders. Maar 25% van de ouders oefent slechts 1 x per maand met het kind in het verkeer, of minder. In 10% van de gevallen oefent de ouder vrijwel nooit. 41% van de Nederlandse ouders oefent met zijn/haar kind in ieder geval eens per week de verkeersregels, zowel thuis als in de praktijk.

Als ouders zelf het VVN Verkeersexamen van groep 7 zouden maken, dan verwacht ruim 96% (vrijwel) zeker te slagen voor dit examen. 95% van de ouders geeft zichzelf minimaal een 7 als het gaat over kennis van verkeersregels. 28% geeft zichzelf zelfs een 9. Na een kleine test (5 vragen) blijkt echter dat , van de ouders die denken te slagen, gemiddeld 35% per vraag de mist in gaat. Bij beoordeling van de  stelling  ‘Fietsers en voetgangers hebben op een voorrangsweg altijd voorrang’ gaat van deze groep zelfs 62% de mist in. En ook bij ‘Buiten de bebouwde kom mag ik als voetganger aan beide kanten van de weg lopen’ antwoord 52%  verkeerd.

Tenslotte: 9% van de Nederlandse ouders rijdt of loopt ook met kind door rood licht. 86% doet dit niet.

Veilig Verkeer Nederland beveelt ouders aan meer te oefenen in het verkeer heeft daarnaast een speciale VVN Verkeersexamenapp ontwikkeld die hulp biedt.

Lees ook:Verkeersexamen: 20 april
Lees ook:Fietsexamen op scholen steeds minder populair
Lees ook:Een derde kinderoogjes nog nooit gemeten
Lees ook:Het is slecht gesteld met de fietsvaardigheid van kinderen
Lees ook:Kleuters in het verkeer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>