Daarom telt jouw kind niet meer op de vingers…

Waarom telt een kind ineens niet meer op de vingers? Wel, veranderingen in de hippocampus – een hersendeel dat het geheugen aanstuurt – zorgen daarvoor. De ontwikkeling van het menselijke rekenvermogen op jonge leeftijd kan daarmee voor het eerst worden onderbouwd aan de hand van veranderingen in het brein. Amerikaanse onderzoekers maakten hersenscans van kinderen (7-9 jaar), adolescenten (14-17 jaar) en volwassenen terwijl ze simpele rekensommen oplosten. Alle proefpersonen werden twee keer getest met een tussenpoos van een jaar. De kinderen gebruikten naarmate ze ouder werden steeds minder hun handen bij de berekeningen. Deze ontwikkeling verliep gelijktijdig met veranderingen in de hippocampus. Bepaalde delen van dit hersengebied die in actie komen bij tellen, werden minder sterk geactiveerd op latere leeftijd. Verder bleken er bij de kinderen steeds meer hersenverbindingen te ontstaan tussen de hippocampus en de neocortex, een hersendeel dat een belangrijke rol speelt bij het wegschrijven van informatie naar het langetermijngeheugen.

De veranderingen kunnen mogelijk verklaren waarom kinderen naarmate ze ouder worden sommen steeds vaker uit hun hoofd berekenen en niet hardop hoeven te tellen. “Bij kinderen dient de hippocampus nog als het belangrijkste platform voor het opslaan van feitjes in het geheugen”, verklaart hoofdonderzoeker Vinod Menon op nieuwssite EurekAlert. “Bij volwassenen is dat niet meer nodig, omdat het geheugen voor wiskundige feitjes al is geconsolideerd in de neocortex.” De bevindingen kunnen mogelijk verklaren waarom sommige kinderen veel meer moeite hebben met rekentakendan hun leeftijdsgenoten. Mogelijk komen bepaalde ontwikkelingen in hun brein later op gang.

Bron: nu.nl

Lees ook:Moeders, heb u kinderen lief: daar worden ze slim van!
Lees ook:Ouders moeten meer rekening met het karakter van pubers houden
Lees ook:Moeders opvoeding bepaalt deel geheugen kinderen
Lees ook:Liegende kids kunnen heel goed denken
Lees ook:Met kinderen ben je als volwassene gezonder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>