Pesteklachten met de helft reduceren: het kan!

Het antipestprogramma KiVa vermindert het aantal pestklachten op scholen met meer dan de helft, zo blijkt uit onderzoek van socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Kijk, dat zijn nog eens reultaten! Onder leiding van Veenstra werd de van oorsprong Finse methode vorig jaar op zo’n 100 basisscholen, met in totaal 10.000 leerlingen, geïntroduceerd. Uit een eerste evaluatie blijkt dat het aantal ’pestincidenten’ op deze scholen aanzienlijk is verminderd. De daling is het sterkst bij de leerlingen die voorheen erg veel werden gepest. In die groep nam het aantal klachten met twee derde af.De Finse aanpak is niet alleen gericht op de dader of het slachtoffer, zoals veel bestaande programma’s, maar op de hele klas. Veenstra: „Bijvoorbeeld dat leerlingen die zelf niet worden gepest het opnemen voor het slachtoffer en de dader aanspreken.” Ook worden leerkrachten getraind om pesten beter te herkennen. e resultaten kunnen volgens Veenstra een rol spelen in het actieplan tegen pesten dat staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en Kinderombudsman Marc Dullaert eerder dit jaar opstelden. Dat gebeurde onder meer in reactie op twee scholieren die zelfmoord pleegden omdat ze veelvuldig zouden zijn gepest.

Lees ook:Dikke gepeste kinderen, zullen zelf ook eerder gaan pesten
Lees ook:Strikt anti-pestbeleid op scholen werkt goed
Lees ook:Kind gepest? Doe eens wat aan de kleding, misschien helpt het!
Lees ook:Tips om pesten te stoppen op kidstegengeweld.nl
Lees ook:Kinderen pesten omdat het populair maakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>