Fietsen naar school? Daar doen we niet meer aan…

Ik breng mijn dochter met de auto naar school. Dat doe ik omdat we net te ver weg wonen om het te fietsen, althans, wel bij ieder weertype dat niet zonnig en warm is. Vroeger werd er bij mij in de klas niemand met de auto gebracht. Ik zie tegenwoordig zelfs ouders hun kids afzetten terwijl ze een straat bij de school verwijderd wonen! ‘Tja, ik ben toch onderweg naar mijn werk…’ Jaja! Mijn zoontje gaat overigens wel met de fiets naar de middelbare school. Op de NOS lees ik dat bijna eenderde van de kinderen¬† met de auto naar school wordt gebracht. Ouders zouden het te onveilig vinden om ze te laten lopen of fietsen, ook al wonen de meeste kinderen in de directe omgeving van hun school.Volgens het Kennisplatform Verkeer en Vervoer gaat nog geen vijfde van alle basisschoolleerlingen zelfstandig naar school. Het platform heeft onderzoek gedaan bij 180 basisscholen. In 1994 en 2003 werd ook onderzocht hoeveel kinderen met de auto worden gebracht en toen was het nog maar een kwart. Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer vindt de toename opmerkelijk, omdat de ongevallencijfers er geen aanleiding toe geven. Het aantal dodelijke verkeersongevallen onder jonge kinderen is de afgelopen tien jaar flink afgenomen, ook al is het wel drukker op de weg geworden.
Veilig Verkeer Nederland zegt dat er een vicieuze cirkel dreigt. “Als meer mensen hun kind met de auto naar school brengen, wordt het voor kinderen die lopen of fietsen gevaarlijker op de weg, met als gevolg dat nog meer mensen hun kinderen met de auto brengen.”

Lees ook:Het moderne basisschoolkind moet weer gaan fietsen!
Lees ook:Fietsen is voor kinderen de gevaarlijkste manier om naar school te gaan
Lees ook:Het is slecht gesteld met de fietsvaardigheid van kinderen
Lees ook:Kinderen moeten weer gaan lopen of fietsen naar school
Lees ook:Lopend/fietsend naar school: 21 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>