Kinderen leren springend mogelijk beter rekenen…. (?)

Vroeger ging je gewoon naar school, zat je aan een tafel en leerde je rekenen. Nu moeten er allemaal rare fratsen worden uitgehaald om de kinderen tot presteren te krijgen… Vanavond nog, dacht mijn zoon dat hij in drie minuten zijn biologie had geleerd. Drie minuten!!! Die is niet wijs hoor! En toen wij hem dwongen langer na te denken en beter te leren, kwam het grote protest… Onderzoekers willen nu kijken of kinderen bewegend beter denkwerk verrichten dan wanneer ze rustig in de schoolbank zitten. Ze moeten straks bijvoorbeeld joggen op de plaats, terwijl ze rekenles krijgen of lezen. Kinderen klappen dan het antwoord als de meester of juf een som noemt of geven door springen of een andere manier van actief zijn handig aan wat het antwoord moet zijn. Wat een onzin…Bewegingswetenschappers en onderwijsdeskundigen van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen gaan dit de komende vier jaar uitvinden. Ze doen dat op een dozijn scholen in de noordelijke provincies, waar de groepen 4 en 5 worden gevolgd. Dat zijn kinderen in de leeftijd van zeven tot negen jaar. Het is de bedoeling dat met name achterstandsleerlingen er profijt van hebben. ,,Maar ook andere leerlingen kunnen goed meedoen’’, aldus onderzoeker dr. Esther Hartman. ,,We beginnen ook op reguliere scholen met relatief veel achterstandsleerlingen met het onderzoek.’’ In Amerika is gebleken dat leerlingen die bewegen beter presteren. Ze moesten bewegend en wel naast rekenen ook lezen en spellen. In de VS, waar talloze kinderen veel te zwaar zijn, bleek dat de jonge garde door al het bewegen ook fitter en lichter werd. De beweeg- en rekenlessen duren een half uurtje. Voor het onderzoek is een miljoen euro beschikbaar.   Nou ja, dat de kinderen er fitter van worden, dat lijkt me dan nog het grootste voordeel aan deze waanzin…

Lees ook:Etnisch gemengde scholen presteren slechter
Lees ook:Prestaties op vrije scholen lager – het is er wel leuker
Lees ook:[email protected], bewegingsprogramma voor kinderen met reuma
Lees ook:Slimmere kinderen door leren bij blauw licht
Lees ook:Gymles op school zet niet aan tot meer bewegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>