Nederlandse schoolkinderen aanzienlijk minder fit dan vroeger

We weten het natuurlijk allang, maar het is toch schokkend het zwart op wit te zien: Nederlandse schoolkinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn aanzienlijk minder fit dan hun leeftijdgenootjes van dertig jaar geleden. Onze kids bewegen gewoon te weinig! Ik ben blij dat die van mij, nu ik dit tik, op de tennisbaan staat… Dat blijkt uit onderzoek waarop Dorine Collard vrijdag promoveert bij de afdeling sociale geneeskunde van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Tweeduizend kinderen hebben een fitheidstest gedaan die ook in 1980 werd afgenomen. De jeugd van tegenwoordig scoort fors lager op kracht, snelheid, lenigheid en motorische vaardigheden.  Er zijn nu meer kinderen met overgewicht, maar zelfs als die niet worden meegerekend, blijft het verschil bestaan. Hoe het komt dat de huidige generatie 10- tot 12-jarigen minder fit is dan die van dertig jaar geleden, is niet precies onderzocht. Maar de promovenda denkt dat het zou helpen als kinderen meer gaan bewegen, om te beginnen op school.
”Sporten en bewegen zou op de basisschool weer meer aandacht moeten krijgen”, vindt Collard. ”Het is belangrijk dat kinderen leren bewegen. Kinderen zouden tijdens de gymlessen vaardigheden zoals kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie moeten verbeteren.”
De promovenda voert nog een reden aan waarom kinderen meer beweging moeten krijgen. Ze lopen dan minder risico een blessure te krijgen als zij opeens wél gaan bewegen. Dat blijkt uit onderzoek dat zij deed naar een lesprogramma dat het VUmc heeft ontwikkeld om sportblessures bij kinderen te voorkomen.

Lees ook:Nederlandse schoolkinderen aanzienlijk minder fit dan vroeger
Lees ook:Dikke kids twee keer zoveel pijn als kinderen met normaal gewicht
Lees ook:Kinderen van nu hebben minder spieren en meer vet
Lees ook:Verse babyhapjes maakt kind leniger
Lees ook:Succesvol: autistische kids sociale vaardigheidstraining geven

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlandse schoolkinderen aanzienlijk minder fit dan vroeger

  1. Lia

    Toch wel grappig dat pal onder dit bericht een reclame staat van McDonalds :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>