Tweetalig onderwijs goed voor hersenontwikkeling kids

Hersenscans bewijzen dat kinderen die al jong een deel van de lessen in een andere taal krijgen, een beduidend grotere leercapaciteit hebben dan hun enkeltalige leeftijdsgenootjes. Hun hersenen hoeven veel minder inspanning te leveren bij eenvoudige rekenopdrachten, zo ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. En nu zijn er natuurlijk ouders die na het lezen van dit bericht hun enkele weken oude baby aankijken en denken; dan gaan we jou over vier jaar maar overladen met twee talen. Pfff… We doen er alles aan om van ieder kind een wonderkind te maken. Slaan we niet een beetje door?In Vlaanderen lopen enkele proeven, waarbij een deel van de lessen in het Frans plaats heeft. Anders dan verwacht blijken de kinderen de lessen in een andere taal zelfs beter te onthouden, vooral wiskunde.
Volgens de onderzoekers komt dit omdat de hersenen actiever moeten zijn tijdens de anderstalige les. ”Hersenen die geprikkeld en uitgedaagd worden, presteren beter, net zoals de spieren van een atleet sterker worden door training. Er worden meer neurale verbindingen gemaakt, vooral op jonge leeftijd”, aldus een uitleg door de Brusselse universiteit maandag.  ”Voor een optimaal resultaat kan men dan ook het best zo vroeg mogelijk beginnen met meertalig onderwijs, bijvoorbeeld in de kleuterklas.”

Lees ook:Hoogbegaafdde kids komen aandacht tekort
Lees ook:Fout voedsel geven aan kleine kinderen? Lager IQ als ze 8 zijn!
Lees ook:Kinderen die veel bewegen leren makkelijker
Lees ook:Tweetalig opgevoede baby’s langer gevoelig voor vreemde woorden
Lees ook:Ook andere basisschoollessen mogen in Engels, Frans en Duits worden gegeven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>