Elf procent kinderen gaat met tegenzin naar school

Uit de Rotterdamse studie @School blijkt dat zo’n elf procent van de leerlingen van 7 tot en met 13 jaar met weerstand naar school gaat en daardoor veel te laat of helemaal niet op school aankomt. Dat houdt in dat in een gemiddelde klas 2-3 kinderen liever thuis zitten. Op zich lijkt dit aantal mee te vallen… Maar zou er iets aan te doen zijn?

Onderzoekster Patricia Vuijk hield een enquête onder 350 scholieren van negen scholen in Rotterdam. Ouders en leerkrachten werden ook bij het onderzoek betrokken, want volgens Vuijk zijn zij ook van invloed op het schoolverzuim van de leerlingen.

'Er zijn kinderen die thuis moeten blijven om op hun broertjes te passen, bang zijn om een onvoldoende te halen voor een toets, niet overweg kunnen met een leerkracht of niet mee willen doen met gym', verteld Vuijk. 

De kinderen die met tegenzin naar school gaan kampen meestal ook met emotionele problemen en hebben vaak leerkrachten die last hebben van burnoutklachten.

Vuijk wil in een groter vervolgstudie onder andere de invloed van ouders en leerkrachten onderzoeken.

Lees ook:Vandaag is het dag van de leerplicht! (Niet gespijbeld?)
Lees ook:Computeronderwijs met webcam voor autistisch kind
Lees ook:Kinderen moe in klas door spelen computerspelletjes
Lees ook:Ouderavonden op school moeten verplicht worden
Lees ook:De slechtste en de beste scholen van Nederland op een rijtje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>