Kinderen moeten weer gaan lopen of fietsen naar school

Het aantal kinderen dat zelfstandig naar school gaat, neemt in rap tempo af. Op dit moment loopt en fietst vier op de tien basisscholieren naar hun leslokaal. Tien jaar geleden was dat nog 55 procent. Een grote meerderheid van de basisscholen acht de ouders verantwoordelijk voor de toenemende verkeersonveiligheid rond hun gebouwen. Niet geheel onterecht lijkt mij. Als je soms ziet wat een onoverzichtelijke ellende het is rond haal en brengtijd, dan kan het niet anders dan dat er zo nu en dan een ongeluk gebeurt.  

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft onderzoek gedaan onder 1300 basisscholen en is tot de conclusie gekomen dat het er allemaal niet veiliger op wordt. De organisatie houdt donderdag de landelijke actie Op voeten en fietsen naar school. Tienduizenden ouders en hun kinderen uiten dan hun ongenoegen over het feit dat steeds meer ouders hun kinderen met de auto naar school brengen.

VVN noemt het zorgelijk dat kinderen steeds minder vaak op jonge leeftijd leren hoe het verkeer werkt. Ervaring is volgens de organisatie essentieel voor veilige verkeersdeelname. „Op de achterbank van een auto leert een kind het verkeer niet kennen”, aldus een woordvoerder van VVN.

Met name in de lagere schoolklassen zijn kinderen die zelfstandig naar school gaan steeds meer een uitzondering. In 1997 ging van deze groep 41 procent nog met de fiets of lopend naar school, nu is dat 19 procent. In de hogere groepen neemt de zelfstandigheid ook af.

De oorzaak voor de toenemende onveiligheid van het verkeer bij scholen ligt voornamelijk bij de ouders. Volgens VVN zijn die vaak gemakzuchtig. „Ze droppen snel hun kinderen bij school en gaan dan meteen door naar hun werk. Die praktijk zorgt voor een onveilig verkeersbeeld rond scholen.”

Veilig Verkeer Nederland vindt het belangrijk dat er maatregelen worden genomen om de onveilige situaties te bestrijden. „Het is het beste als de omgeving van de school autovrij wordt gemaakt”, aldus de zegsman van VVN. „Ook kan de maximumsnelheid ter plaatse worden verlaagd. En schoolbesturen en lokale overheden moeten ouders ervan overtuigen dat ze hun kinderen beter niet met de auto naar school kunnen brengen.”
 
 
 
 

Lees ook:Bij 80% van de scholen is de verkeerssituatie onveilig
Lees ook:Fietsen naar school? Daar doen we niet meer aan…
Lees ook:Het moderne basisschoolkind moet weer gaan fietsen!
Lees ook:Het is slecht gesteld met de fietsvaardigheid van kinderen
Lees ook:Verkeersexamen: 20 april

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kinderen moeten weer gaan lopen of fietsen naar school

 1. JS

  Uiteraard leert een kind totaal geen verkeersinzicht op de achterbank van een auto. Dat is absoluut een feit.
  Desalniettemin is het in veel gevallen bijna een luxe positie wanneer je als ouder op je gemakje lopend/fietsend kunt halen en brengen?
  Politiek Den Haag maakt het ouders bijna onmogelijk om niet te hoeven werken, dus tja, moeders (of net zo goed de vaders ;-) ) zullen vaak in één ruk doormoeten? Dan nog een hekel-punt; De middagpauze! Deze is zo verdomd kort, dat het bijna niet te doen is om ook dit lopend/fietsen te overbruggen als je niet nèt om de hoek woont?! Dan kun je in veel gevallen bijna nog beter je boterhammen op de heenweg opeten en je drinken op de terugweg? Je bent dan in ieder geval weer op tijd binnen – Nietwaar?! Een oplossing zou zijn dat kinderen van een uur of 8 tot en met 2 naar school zouden moeten. Het resultaat zou zijn dat er véél rust in en rondom de school zou ontstaan, om nog maar niet te spreken over de rust voor ouders/oppassers EN HET KIND zelf!!
  Kinderen halen en brengen met slecht weer is evenmin ondenkbaar of vreemd. Geen enkele moeder (vader/verzorger) staat toch te springen om zijn of haar (oppas)kind kleddernat aan zijn schooldag te laten beginnen?! (Ja, we hebben regenpakken en parapluutjes… Maar vaak is de jas aantrekken, tas pakken…het drinken en het koekje…nog even plassen…al hectisch genoeg ;-) )

  Al met al is het initiatief geweldig en goed onderbouwd. Aan de andere kant dus niet 100% uitvoerbaar om de redenen zoals ik hierboven omschreef. De omgeving rondom scholen dus autovrij maken is absoluut geen optie. Sommige ouders kúnnen gewoon niet anders. Toen ik bijvoorbeeld zwanger was, moesten mijn kinderen wél naar school, maar ik kon absoluut de afstand niet lopend overbruggen! Daar ik hier nog maar kort woon en mijn jongste kindje het naar school gaan met mama al meer dan moeilijk genoeg vond, is het ook niet altijd een optie de kinderen met iemand anders mee te laten gaan. Er moeten in mijn optiek dus keuzemogelijkheden blijven.

  Desalniettemin zou het vanuit Den Haag een héél stuk makkelijker kunnen worden gemaakt! De schooltijden aanpassen! De verzorgende ouder kan dan altijd gemakkelijk parttime werken (werktijden zijn veelal van 09.00 – tot 13.00 uur); de kinderen hebben rust (én méér speel en sport mogelijkheden) én de ouders hebben véél meer kwalitatieve tijd!!

  (En ik stel dit voor vanuit een luxe positie: Full time moeder zonder werkstress buiten de deur!!!)

    /   Reply  / 
 2. Stork

  Ga lopen of fietsen naar school.

  De kinderen moeten weer lopen of fietsen naar school.

  In de jaren ’60, toen ik als kind 6, 7, 8 en 9 jaar oud was, ging ik altijd lopend naar school, ook in de winter, als de temperatuur overdag onder nul was.

  Ik liep altijd in de winter met de winterjas en capuchon over je hoofd.

  Ik zat toen op een Nederlands Hervormde lagere school nu basisschool genoemd.

  Ik ben geboren in Amsterdam (Rivierenbuurt) op 17 mei 1952.

  Mijn adres: O. Stork
  Parc Imstenrade 18
  6418 PP Heerlen.
  Telefoon 045-5413633.

  Mijn Email: [email protected]

  De groeten van Otto.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>