Ouders, let op uw kinderen! Vrees voor extreme stijging vuurwerkslachtoffers

Nederland moet deze jaarwisseling rekening houden met een extreme stijging van het aantal vuurwerkslachtoffers. Stichting Consument en Veiligheid houdt het hart vast nu dit jaar voor het eerst veel zwaarder vuurwerk is toegestaan. Zij vreest dat het aantal slachtoffers met meer dan vijftig procent zal toenemen. Ook wij halen, net zoals zoveel ouders, morgen tegen 00.00 uur de kinderen uit bed. En net zoals zoveel ouders, zal er dan bij ons (en bij onze aanwezige vrienden) al het nodige aan alcohol inzitten. En alcohol maakt je een stuk minder alert. En alertheid is nou net gewenst bij het afsteken van vuurwerk.

Je hoeft maar even niet op te letten en je kind staat iets te dicht bij. En even is maar heel kort. Een seconde is meer dan genoeg. Ik heb me dan ook voorgenomen om de kinderen niet los te laten en desnoods achter het raam te gaan kijken. Zeker ons zoontje van vijf is extreem gebiologeerd door vuurwerk en is een potentieel slachtoffer. Gisteren brandde hij (ondanks het paatsen van mijn eerdere bericht over sterretjes) zijn hand aan een sterretje dat uit op de grond lag. Helemaal uit, maar toch nog bloedheet. We hebben hem daarom nu een algeheel verbod op het aanraken van vuurwerk gegeven.

Zojuist is hij naar buiten gegaan om zijn vriendje (buurjongetje) een tekening te gaan brengen. Ik zit al weer doodongerust achter de computer. Want er lopen in het dorp al een paar dagen voldoende pubers rond met de zakken vol vuurwerk. Ik haal me van alles in mijn hoofd. Want ik kan morgenavond wel heel voorzichtig doen…. maar doen die pubers dat ook? Ik ga maar even kijken wat hij aan het doen is! 

Lees ook:Kinderen en vuurwerk, een levensgevaarlijke combinatie
Lees ook:We straffen onze pubers amper als ze lastig zijn
Lees ook:Toppunt van schaamte voor pubers: dansende ouders
Lees ook:Geef kinderen nooit ‘toch eens’ een klein slokje alcohol…
Lees ook:Aangrijpend verhaal over jongeren ‘rijden met alcohol op’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>