Ervaren en vervelen een ‘must’ voor ieder kind

‘Er zijn drie belangrijke basisprincipes voor ouders als het gaat om de mentale ontwikkeling van hun kind. Daar heeft je kind zijn of haar hele leven profijt van. Je 1) stelt je faciliterend op, 2) weet welke mentale ontwikkeling je kindje doormaakt, en 3) zorgt voor zowel die ervaringen als rust om die te verwerken.’ Dat stelt dr. Frans Plooij, onderzoeker en schrijver van het al jaren best verkochte ouderboek ‘Oei, ik groei!’. ‘De mentale ontwikkeling in de eerste jaren zijn cruciaal’, zo weet Frans Plooij. ‘Als je het dan goed doet, geef je je kind meer mee dan dat je met duizenden cadeaus later ooit nog goed kunt maken.’ Het gaat daarbij niet alleen om vaardigheden, maar ook om het kunnen omgaan met andere mensen, stress, spanning, etc. ‘De basis die in de eerste 18 maanden wordt gelegd, heeft invloed op de rest van het hele leven.’
Dr. Frans Plooij deed onderzoek naar de verschillende mentale ontwikkelingsstadia van baby’s. Na jarenlang research kwam helder naar voren dat baby’s tien grote sprongen in hun mentale ontwikkeling te maken en dat je als ouder simpel kunt berekenen wanneer je baby een sprong gaat maken. Die kennis heeft hij verwerkt in Oei, ik groei!. Om kinderen echt een optimaal ‘pakket’ mee te geven, pleit de deskundige nu aanvullend voor drie basisprincipes voor ouders waarmee ze hun kind optimaal ondersteunen bij hun mentale ontwikkeling.
Ouderschap is faciliterend
Baby’s leren door te ervaren en ontdekken. Baby’s die de kansen daarvoor krijgen, maken veel meer en veel sterkere hersenconnecties aan dan baby’s die deze kans niet krijgen. Geef je baby die kans. Daarvoor heb je tijd, rust, kennis van mentale ontwikkeling, en een observerende blik nodig. Daarmee kun je de omstandigheden zo beïnvloeden dat je kindje iets zelf kan doen. Een simpel voorbeeld: een speeltje ligt net te ver weg voor je baby om het te pakken. Een faciliterend ouder lost het niet op door het aan te geven, negeert de situatie niet (door het te laten liggen), maar zorgt voor de beste omstandigheid waarin de baby moeite moet doen. Dan leg het speeltje bijvoorbeeld zo binnen zijn of haar bereik dat de baby het net zelf kan pakken.
Kennis van ontwikkeling is een must
Ouders die begrijpen hoe hun kind zich ontwikkelt, kunnen veel beter inspelen op de ontwikkelingsfase van hun kind. Als je weet voor, in of na welke sprong hij of zij zit, weet je wat je kind wel en niet kan, wat de interesses van dat moment zijn en dus wat jij als ouder kunt doen om hem of haar te helpen (bijvoorbeeld in de fases van het leren herkennen van patronen of van het leggen van relaties tussen gebeurtenissen). Ook weet je wanneer je kindje wat extra huilerig, hangerig of humeurig is en jouw aandacht en veiligheid extra nodig heeft. Dat zorgt niet alleen voor een goede mentale ontwikkeling, maar ook voor meer begrip en minder stress bij jezelf. Je weet immers dat je baby in een ‘fase’ zit, en in welke fase.

Een baby heeft ervaringen én verwerktijd nodig
Een baby wil veel ervaringen opdoen waarvan hij of zij leert, maar heeft ook rust nodig om die te verwerken. Een baby heeft beide kanten van het spectrum, ‘vervelen’ en ‘dingen meemaken’ (ervaringen), nodig om zich te ontwikkelen. Een kind heeft, om zich te ontwikkelen, de ervaringen nodig die aansluiten bij zijn ontwikkelingsfase. Maar een kind heeft ook rust nodig om die te verwerken. In rust verwerkt hij de ervaringen en maken de hersenen meer connecties aan. Dat gaat niet alleen om slaap. Soms lijkt een baby zich in jouw ogen misschien oeverloos te ‘vervelen’ met bijvoorbeeld iets simpels als een blokje of helemaal niks zelfs. Maar die momenten heef hij, net als het opdoen van ervaringen, wel nodig om orde te scheppen in de chaos van zijn of haar ontwikkeling.

Volgens de deskundige zijn alle drie de principes van belang. ‘Het één kan niet zonder het ander. Je kunt veel kennis van ontwikkelingsstadia hebben, maar als je je kind vervolgens ook de ervaringen faciliteert en rust geeft om die te verwerken, dan pas je die kennis ook echt toe.

Lees ook:Baby’s van zes maanden onthouden amper wat ze zien
Lees ook:Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap open
Lees ook:ADV: “Dat lust ik niet…”
Lees ook:Oei ik groei opnieuw uitgebracht: must have!
Lees ook:Handboek over de huid van kinderen, 0 – 4 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>