Komt er aparte flesvoeding voor jongens en meisjes?

Melk voor hongerige baby’s, melk tegen darmkrampjes, hypoallergene melk en…melk voor jongens en voor meisjes. Als het aan een Amerikaanse onderzoekster aan Harvard ligt, komt er meer onderzoek naar genderspecifieke flesvoeding voor baby’s. Nu krijgen zowel jongens als meisjes dezelfde flesvoeding, wat volgens haar herzien moet worden. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat de moedermelk afhangt van het geslacht van de jongen en enkele studies beweren dat dit ook bij mensen het geval is. Daarnaast zou flesvoeding in sommige gevallen ook van betere kwaliteit kunnen zijn dan de moedermelk. Ik ben benieuwd of dit er ook echt gaat komen! 

Dr. Katie Hinde, van de Harvard Universiteit onderzocht dit bij apen en stelde vast dat de samenstelling van de moedermelk afhangt van het geslacht van de jongen. Voor mannelijke dieren bevat de moedermelk meer vet en proteïnen en vooral voor eerstgeboren mannetjes zou de melk extra voedingstoffen bevatten. Voor vrouwelijke nakomelingen is de melk minder rijk aan voedingsstoffen, maar is er wel meer van. Ook bevat die moedermelk meer calcium.  Flesvoeding moet volgens haar dan ook genderspecifiek zijn. Bij apen bleken de mannelijke en vrouwelijke apen verschillend te reageren op het stresshormoon cortisol. Ook bij mensen reageren meisjes kribbiger wanneer de moedermelk rijk is aan cortisol. Onderzoek bij ratten toonde dan wel weer aan dat dit op lange termijn echter zijn voordelen heeft: de dieren konden beter omgaan met stressvolle situaties. Volgens Hinde worden vrouwen aangeleerd zich schuldig te voelen wanneer ze geen borstvoeding geven, maar in sommige gevallen is het beter flesvoeding te gebruiken. De kwaliteit van de moedermelk verschilt immers sterk van vrouw tot vrouw, met verschillende hoeveelheden vitaminen, mineralen, suikers, vetten en andere voedingsstoffen, waardoor de flesvoeding in bepaalde gevallen een beter optie kan vormen.  Tijdens de jaarlijkse conferentie voor de American Association for the Advancement of Science bleek dat enkele studies met mensen geen eenduidige resultaten opleverden, maar anderen leken het onderzoek van Hinde te bevestigen. “We hebben in elk geval goede redenen om sceptisch te zijn tegenover één type flesvoeding voor iedereen”, aldus Katie Hinde.

Lees ook:Ochtendmelk voor baby’s even stimulerend als koffie voor volwassenen
Lees ook:Moedermelk voor iedere te vroeg geborene in het VUmc
Lees ook:Moedermelk bevat drie soorten stamcellen
Lees ook:Borstvoeding maakt kinderen socialer
Lees ook:Waarschuwing betreffende moedermelk-donaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>