Maak je van je baby met Mozart wel of geen genie?

Het ‘Mozart-effect’ werd in 1991 uitgeroepen als benaming voor het ‘feit’ dat baby’s en kinderen die luisteren naar klassieke muziek slimmer zouden opgroeien. Dus massaal stelden we onze kids bloot aan klassieke muziek in de hoop een genie te kweken. Wanneer we teruggaan naar het oorspronkelijke onderzoek uit de jaren 90 zit er al meteen het een en ander scheef, meldt HLN nu. Om te beginnen werd de studie niet uitgevoerd bij kleine kinderen, maar bij welgeteld 36 studenten. Ze moesten mentale opdrachten uitvoeren en kregen voordien 10 minuutjes stilte te horen of 10 minuutjes Mozart. Een derde groep luisterde naar een tape met relaxerende oefeningen. Wie naar Mozart mocht luisteren deed het beter op de opdrachten waarbij mentale beeldvorming noodzakelijk was. Ook ruimtelijke opdrachten, zoals voorspellen hoe een opgevouwen papiertje met uitsnijdingen er gladgestreken uitziet, gingen tijdelijk beter.Mooie liedjes duren echter niet lang, want al snel bleek dat het effect amper 15 minuten kon standhouden. Niet meteen een garantie voor levenslange verhoogde intelligentie. Toch bleef het onderwerp boeien, want ook uit 16 andere onderzoeken blijkt dat luisteren naar Mozart je hersenen tijdelijk boost.

Lees ook:Pasgeboren baby’s worden rustig van Mozart en Vivaldi
Lees ook:Stijgend aantal jongeren luistert naar klassieke muziek
Lees ook:Muziek als pijnstiller bij baby’s
Lees ook:Klassieke muziek bevordert de stressloze zwangerschap
Lees ook:Kinderen met een passie voor klassieke muziek gezocht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>