Helft baby’s slaapt na drie maanden nacht door

Verse baby in de wieg en nu al knettergek aan het worden van de gebroken nachten? Maak je niet al te druk, er is hoop. Ongeveer de helft van de baby’s slaapt namelijk de nacht vanaf twee tot drie maanden, dat toont een recente studie aan. Ik weet nog dat ons zoontje met zeven weken doorsliep en ik bij mijn dochtertje met acht weken helemaal gek werd. “Je moet nu doorslapen! Dat deed je broer ook”, heb ik haar toegeroepen. En ik moest er uiteindelijk nog drie weken langer op wachten. Drie hele lange weken… “Vanaf vijf maanden, soms wat vroeger, kunnen ouders verwachten dat hun baby een hele nacht door zonder onderbrekingen doorslapen”, aldus professor Jacqueline Henderson. Er is nog steeds weinig geweten over de slaappatronen van baby’s, daarom volgde Henderson 75 gezonde pasgeboren kinderen tot hun eerste verjaardag. Daaruit blijkt dat kinderen het snelst leren doorslapen tussen een en vier maanden, ze beginnen dan gemiddeld drie uur langer te slapen. Vanaf vijf maanden gaven de helft van de kinderen mama en papa een volledige nachtrust, dat betekent dat ze van tien uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends sliepen. De helft van de baby’s van drie maanden sliep van middernacht tot vijf uur, tegen vier maanden was dit acht uur. Op hun eerste verjaardag wordt een kwart van de baby’s niet wakker tussen tien uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends.
Klinisch psycholoog Sadeh: “Veel kinderen worden vaak wakker ‘s nachts, wat voor veel stress in het gezin zorgt. Begrijpen wat de norm is kan helpen om een regelmatig slaappatroon te stimuleren. Ook is het belangrijk een rustige, donkere slaapomgeving te creĆ«ren op de juiste temperatuur. Daarnaast is een vaste routine belangrijk, probeer ook geleidelijk aan de periodes tussen nachtelijke voedingen te verlengen. Ouders moeten beseffen dat het ontwikkelingsproces waarop kinderen ‘s nachts leren door te slapen erg snel gebeurt tijdens de eerste zes maanden. Als de nachtrust tijdens deze periode niet verbetert, moeten ze naar een dokter want een slecht slaappatroon houdt lichamelijke gezondheidsrisico’s in.”

Lees ook:Ouders liegen over baby’s slaapgewoonten
Lees ook:Baby’s die snel dikker worden, hebben grotere kans op astma
Lees ook:Drie baby’s in anderhalve week tijd overleden na inenting pneumokokkenvaccin
Lees ook:Na baby slaapt nog maar 3% ouders meer dan acht uur
Lees ook:Jonge moeders missen spontaniteit en stappen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>